A rovat kizárólagos támogatója

Miközben már röpködnek a százmilliók a Paksi Atomerőmű még el sem kezdődött bővítése kapcsán, csendben folytatódik két olyan “atomprojekt” Pécs mellett és alatt, amely a városnak semmi hasznot nem fog hozni, viszont hosszú távon további negatív következményekkel járhat:

a bodai aleurolitközetbe tervezett nagy aktivitású radioaktív hulladék- és fűtőelem-lerakó, valamint az időről időre eltűnő, majd újra megjelenő uránbánya-nyitás terve.
Tudomásunk szerint a korábbi ausztrál cég helyett most a Magyar Urán Resources Kft névre "átcímkézett" vállalat (a Magyar Urán Zrt nevű vállalatcsoport része) újabb próbafúrásra készül Pécs város területén, a Kismélyvölgyi úton, annak ellenére, hogy a lakók már évekkel ezelőtt is tiltakoztak ugyanez miatt. A tiltakozás jogos, hiszen a több hónapos fúrási tevékenység súlyosan zavarja őket. Noha mindez a városháza nyilvánvaló hozzájárulásával történik, ismét nincs felvilágosítás és tájékoztatás.

Ugyanez a városvezetés "Európa zöld fővárosává" akarja tenni Pécset (eddig sikertelenül), miközben még csak a ténnyel sem hajlandók foglalkozni, hogy az atomlerakó és az uránbánya egyáltalán megvalósulhatnak, és a város kultúrára, oktatásra, "egészségiparra", turizmusra, stb. alapozott fejlesztési tervében ezekről szó sincs. Nem néznek szembe azzal, hogy pontosan e célokat tehetik tönkre ezek a tervek, továbblökve városunkat a lejtőn.

Az LMP saját "nemzeti konzultációja" megmutatja, hogy a pécsi polgárok közül sokan még nem rendelkeznek információval e projektekről, akik viszont tájékozottak, azok óriási többségben elutasítják azt, hogy Pécs az atomenergia két "piszkos" végére kerüljön – az atomlerakóval és az uránbányával.

Egy felelős városvezetésnek nem a külső érdekek kiszolgálása a feladata. A polgármesternek és a képviselőknek kötelessége megadni a tisztességes tájékoztatást, és a város polgárainak érdekeit és szándékait kell képviselni. Ezért felszólítjuk a polgármestert, hogy e kérdésben is ennek szellemében járjon el!

dr. Keresztes László Lóránt, önkormányzati képviselő, LMP
dr. Kóbor József, megyei elnökségi tag, LMP

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek