Hirdetés

Furcsa gépet talált fel az UNICEF, svéd kutatókkal közösen. A Verejték Masinának keresztelt szerkezet izzadt ruhákból ivóvizet állít elő. A bemutatókon eddig több ezer ember kortyolt már a furcsa vízből.

Évente 780 millió ember nem jut tiszta ivóvízhez, erre szerette volna felhívni a figyelmet az ENSZ gyermekvédelmi szervezete, az UNICEF a szokatlan akcióval. A Verejték Masina megálmodója egy svéd származású marketing szakember, aki a stockholmi Királyi Műszaki Intézet kutatóit kérte fel a gép megalkotására. Az ötlet eredetileg a NASA-tól származik, amely már régóta foglalkozik azzal, hogy az űrben hogyan lehetne tiszta vizet biztosítani az űrhajósoknak. A Nemzetközi Űrállomáson már ma is működik egy olyan gép, amely nem csak az izzadtságot, hanem a vizeletet is képes ivóvízzé alakítani. Hasonló technológiát használtak az amerikaiak az Öböl-háborúban is.

Kicsit parfüm íze van

Ezt a technológiát használták most fel a svéd szakemberek, az UNICEF kérésére, hogy izzadt ruhákból nedvességet sajtoljanak ki, és ebből pedig ivóvizet állítsanak elő. Maga a gépezet két részből áll. Az egyik egy hagyományos mosógépre hasonlít, amely a ruhákból kipréseli a nedvességet, míg a másik része a kinyert folyadékot felhevíti, UV-fénynek teszi ki és egy molekula méretű szűrön vezeti át. Az eredmény pedig kristálytiszta víz. Egy adag ruhából a gép mintegy fél liter ivóvizet képes előállítani.

A víztisztító szerkezetet a világ legnagyobb foci-utánpótlás tornáján, a Gothia Kupán mutatták be először, ahol több mint ezer ember meg is kóstolta, milyen az izzadtságból előállított ivóvíz. „Bár a legtöbben nem panaszkodtak, volt, aki szerint kissé parfüm ízű a folyadék” – nyilatkozta Stefan Ronge, az ötletgazda.  Mivel a rendezvényen a hideg svéd éghajlat miatt nem gyűlt össze elegendő izzadt ruhadarab, ezért a rendezők szobabicikliket állítottak fel, ahol bárki előállíthatta a kellő mennyiségű izzadtságot. „Sajnos még így is többen szerették volna megkóstolni a vizet, mint amennyit a gép elő tudott állítani.” – adta hírül a lefolyo.hu.

Űrtechnika a hétköznapokban: az UNICEF izzadság összegyűjtő berendezéseŰrtechnika a hétköznapokban: az UNICEF izzadság összegyűjtő berendezése

Másfél millió gyermek élete múlik a tiszta vízen

Az UNICEF célja az volt az akcióval, hogy felhívja a figyelmet arra, milyen felbecsülhetetlen értékű kincs a víz. A szervezet adatai szerint világszerte 400 millió gyermek nem jut hozzá a minimálisan szükséges 4-5 liter tiszta vízhez. Ez az a mennyiség, ami egy kisgyermek túléléséhez feltétlenül szükséges: inni, enni, fürödni, az alapvető higiéniai feltételeket biztosítani. Nem csak a vízhiány okoz azonban problémát. A fertőzött víz okozta hasmenéses megbetegedésekben is mind a mai napig évente mintegy 1,8 millió ember hal meg – az áldozatok 90%-a pedig 5 év alatti gyermek. Az UNICEF célja, hogy a 2015-re felére csökkenjen a vízhiánnyal küszködők száma. Ha sikerülne megszüntetni a vízhiány, a becslések szerint évente 1,4 millió gyermek halála lenne megelőzhető.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás