A rovat kizárólagos támogatója
Reuters/MTI

Partra vetett delfinek gyógyítását és mielőbbi vízre segítését szolgáló hajó cirkál mostantól a skóciai partok mentén – közölte Londonban a Cetkutató és -mentő egység (CRRU) nevű jótékonysági szervezet.

Mint azt Kevin Robinson, a CRRU illetékese elmondta, a Nagy-Britanniában elsőnek számító delfinambulancia létrehozásának célja az, hogy mihamarabb felkutassák, kezeljék és újra szabadon engedjék a parton rekedt ceteket, illetve delfineket.

“Amikor ezek az állatok partra vetődnek, az a legfontosabb, hogy a lehető legrövidebb időn belül megtaláljuk őket, ehhez azonban olyan vízi jármű szükséges, amely képes gyors megközelítésükre. Az új úszó delfinkórházzal elérhetjük a legnehezebben megközelíthető helyeket is” – tette hozzá Robinson. A jól felszerelt kórházhajón csörlők, hordágyak, légágyak mellett a legkorszerűbb állatorvosi felszerelések állnak a személyzet rendelkezésére.

A CRRU évente mintegy 300 esetben kap értesítést arról, hogy partra vetett, illetve sérült delfint vagy bálnát láttak a brit partokon. A partra vetődő cetek többségét, mintegy 60 százalékát a skóciai partvidéken észlelik.

A kutatók szerint a különböző víz alatti zajok megzavarják az állatok tájékozódási képességét, de a tengeri közlekedés okozta vízszennyezés, illetve a nagyüzemi halászat, továbbá az éghajlatváltozás ugyancsak hozzájárul ahhoz, hogy a cetek és delfinek képtelenek megfelelően tájékozódni.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás