A rovat kizárólagos támogatója

Februárban kezdődtek meg Bécsben a Duna-csatornán lebegő úszó “szigetek” átalakítási munkálatai. A zöldített területek most elkészültek, így 1500 négyzetméteren új kikapcsolódási és nyáron hűsölési pont áll a bécsiek rendelkezésére, ami ráadásul műemlékvédelem alatt áll.

Október elsején adták át a bécsi Duna-csatornán az “úszó kerteket”, melyek mintájául a párizsi Szajnán lebegő hasonló építmények szolgáltak. A csatorna Kaiserbadschleuse nevű részét egykor városi kikötőnek szánták, ezért építették a vízbe a hatalmas betontömböket. Ezt a tervet azonban később elvetették, a beton viszont ott maradt. Hogy funkciója is legyen, Bécs Városa kikapcsolódásra alkalmas terület létrehozásáról és az építmény zöldítéséről döntött. A jogi akadályok elhárulása után idén februárban megkezdődtek az átépítési munkálatok, mivel azonban a terület műemlékvédelem alatt áll, a kivitelezőknek kreatív megoldásokhoz kellett folyamodniuk.

Bécs úszó kertek kép: PID Fürthner

Kihívást jelentett az is, hogy a hely nehezen hozzáférhető és a környékbeli bicikliutak használatát sem akarták korlátozni erre az időre. Ennek érdekében dunai hajók segítségét is igénybe vették az építkezésénél. A bécsi tervezők keze nyomán az építmény Otto Wagner épületeire hasonlító axiális szimmetriájú kialakítást kapott. A betonsivatag 1500 négyzetméternyi, fákkal és növényekkel beültetett, ülő- és fekvőalkalmatosságokkal felszerelt, ingyenesen hozzáférhető pihenőhellyé változott, ahonnan remek kilátás nyílik a Dunára és a túlpartra. A Kaiserbadschleuse környékén sok a betonfelület, ezért a beruházás még inkább hiánypótló. A zöldítés elősegíti a hűvös levegő gyorsabb és intenzívebb áramlását, így a városi hősziget-jelenség is csökkenthető.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek