Hirdetés

Az ELTE-n működő Kisközösségi Program munkatársai a fenntarthatóság komplex problematikáját az emberi közösségek oldaláról közelítik meg. A harmonikus emberi élet ideája számukra egyenlő a társaságban-léttel, a jövő iránt felelős életmódot ilyen közösségek létrehozásával tartják megközelíthetőnek. Ennek az elméletnek a gyakorlatban megvalósítható ötleteit mutatják be és gyakorolják a táborban, mely a zöld technológiák alkalmazása mellett az ember szellemi és lelki szükségleteit sem hagyja figyelmen kívül, emellett a közösségben-lét alternatíváját kínálja a résztvevőknek. (X)

Az utóbbi években felerősödött a fenntarthatósággal kapcsolatos párbeszéd, számos ökológiai értelemben érzékeny kezdeményezés és program indult. Ennek ellenére a fenntarthatatlan életmód továbbra is "fénykorát" éli, a túlfogyasztás, a természeti erőforrások és értékek továbbra is fokozódó mértékben erodálódnak.

A személyes emberi problémák, a civilizációs betegségek, az általános elidegenedés okozta pszichés nehézségek, az erre válaszként megjelenő változatos destruktív kompenzációk, a civilizációs megszaladási jelenségek, különféle függőségek, a munkaalkoholizmusba forduló teljesítménykényszer közvetlen és közvetett formában mindannyiunkat érintenek.

Ebből az ördögi körből való tartós kilépés megalapozására vállalkozik a Földhangoló Ökotábor, melyet augusztus 5-11-ig rendeznek meg Nagybörzsönyben a Kisközösségi Program tagjai. A település a Börzsöny hegység erdeinek nyugati peremén található. Páratlan természeti és történelmi értékkel bír, ideális helyszín a fogyasztói társadalomtól való távolodásra.

A szervezők 2012-ben ugyanitt hasonló céllal gyermektábor megrendezésével indítottak. A tábor ideje alatt és azt követően számos visszajelzés érkezett felnőttek részéről, hogy ők maguk is örömmel vennének részt az eredetileg gyerekeknek tervezett programokban. Ők is szívesen járnák az erdőt gyógynövények után kutatva, ismerkednének a falusi élet szépségeivel, önellátási technikákkal, szívesen ennének adalékanyagoktól mentes helyi ételt vagy épp megtanulnák saját maguk elkészíteni azt.

Ezen felbuzdulva a Kisközösségi Program munkatársai nekifogtak, hogy felnőttekre szabott, megtanulható, "hazavihető", fenntartható életmódgyakorlatokat dolgozzanak ki és azt egy hét közösségi léttel és aktív pihenéssel ökotábor keretein belül realizálják.

Hajnali köd a hegyekbenHajnali köd a hegyekben
Ennek megfelelően a tábor programjai átfogóak: a természethez való közelebb kerülés jegyében telik az erdőjárás, mikor is az ehető és gyógynövényekkel való ismerkedés mellett a csillagászat, a viharvadászat, az erdőben töltött éjszaka is az étlapon szerepel, a túracipő alapfelszereltségnek számít.

A szervezők nagy hangsúlyt fektetnek a "lokális", a fogyasztói léttel szemben alternatívának számító életmód, a zöld háztartásvezetés megismertetésére. Az ökolábnyom további csökkentésének érdekében a táborban – ha csak lehet – helyi termékekből főznek, sőt a vállalkozóbb kedvű táborozók például a sajtkészítés minden fázisában részt vehetnek, beleértve a fű lekaszálását és a tehén megfejését is. Nem lehet szó nélkül elmenni a pincelátogatás mellett sem, ahol a hagyományos borkészítés elméletét borkóstolás mellett ismertetik. Természetesen olyan bort értve ezen, amely szőlőből készült és egyetlen adalékanyagnak a gazda szorgalma számít. Ideális esetben a korábban előkészített cefréből saját pálinka lefőzése sem kizárt.

Az elméletibb jellegű programokhoz sorolandóak a fenntarthatóság témaköreiből válogatott rendhagyó előadások, melyek után az előadók nem tűnnek el nyomtalanul. A mindannyiunkat érintő témák – közösségiség, zöld energiák, alternatív pénzügyek stb. – feldolgozása a tábortűz mellett folytatódik, ahol személyes, hosszan tartó beszélgetésre és tapasztalatcserére is sor kerül. Ennél még mélyebb összefüggések után kutat a pszichológiai és a filozófiai szellemi-műhelymunka, melynek során a fenntarthatóság olyan aspektusai is megvilágításba kerülnek, melyek a zöld életvitelben többé-kevésbé jártasak számára is új perspektívákat nyitnak.

Esténként rendhagyó koncertek várhatóak sör- és üdítőmultik támogatása nélkül. Ezek szerves része a közös zenélés (a hangszerrel érkezés is jó pont) a tábortűz mellett, a csillagos ég alatt. Mindezt stroboszkóp, mikrofongerjedés mellőzésével.

A tábor kifejezett célja, hogy a résztvevőkkel a kapcsolat ne szűnjön meg táborbontás után. A táborozók számára tehát lehetőség nyílik életvitelük tartós megváltoztatására. A Földhangolás tehát nem áll meg, további programokkal folytatódik melyek részben Budapesten részben Nagybörzsönyben kerülnek megrendezésre.

A fenntarthatóság közösség nélkül valószínűleg nem létezik, egymástól elidegenedett emberek képtelenek megbirkózni a jelen kihívásaival. Fontos, hogy mindazt, ami minket ebben a földi létben összeköt ne csak a zöld technológiák és a szakmaiság száraz tényei mentén, hanem a közös szellemi és lelki értelemben vett tér kialakításával is építsük.

Jelentkeznél? Látogass el honlapunkra!
A tábor facebook oldala: https://www.facebook.com/foldhangolo.

(X)

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás