A rovat kizárólagos támogatója

Egy kétsávos út egy kilométerének elkészítéséhez mintegy hárommillió arcmaszkot lehet felhasználni egy ausztrál kutatás szerint.
Utak építéséhez hasznosíthatók újra a használt arcmaszkok egy ausztrál kutatás szerint, így csökkentve a koronavírus-járvány által termelt többlethulladékot. A melbourne-i RMIT Egyetem kutatói által kitalált kétsávos út egy kilométerének elkészítéséhez mintegy hárommillió arcmaszkot lehet felhasználni, amely 93 tonnányival csökkentené a szeméttelepre kerülő hulladék mennyiségét– írta a PhysOrg.com tudományos-ismeretterjesztő portál.

Az utak és járdák alaprétegeként szolgáló új anyag bezúzott egyszerhasználatos maszkok és feldolgozott építési törmelék keverékéből áll. Az elemzések szerint a maszkok a végtermék merevségét és erejét növelik. A Science of the Total Environment című tudományos lapban megjelent tanulmány az első kutatás, amely az eldobható orvosi maszkok lehetséges építőipari felhasználását vizsgálja. A PPE-maszkok használata drámaian megnövekedett a koronavírus-járvány miatt,
világszerte mintegy 6,8 milliárd darabot használnak naponta.

Mohammad Saberian, a tanulmány vezető szerzője szerint multidiszciplináris és együttműködésen alapuló megközelítésekre van szükség a Covid-19 környezeti hatásainak mérsékléséhez, különösen a használt PPE-maszkok felszámolásához. „A kutatás eredeti célja az egyszerhasználatos maszkok útépítésben való alkalmazhatóságának vizsgálata volt, de aztán nagy örömünkre kiderült, hogy nemcsak egyszerűen használható, valódi építészeti haszna is van” – mondta Saberian. Az utak négy rétegből állnak: védőréteg, alapréteg, kötőréteg és kopóréteg (aszfalt). Mindegyik rétegnek egyszerre kell erősnek és rugalmasnak is lennie, hogy ellenálljanak a nehéz járművek nyomásának és ne repedjenek meg. A feldolgozott építési törmelék potenciálisan az első három alaprétegben használható. A legoptimálisabb arány egy százaléknyi arcmaszk és 99 százaléknyi törmelék – állapították meg a szakértők. Más kutatások a használt maszkok fertőtlenítésének és sterilizálásának lehetőségét vizsgálták.

A koronavírus miatti maszkhulladékok lepték el az óceánokat

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek