A rovat kizárólagos támogatója

Egy hársfa matuzsálem megmentéséért demonstráltak a civilek Piliscsabán – hiába. Az ígéretek ellenére tegnap kivágták. Hatalmas zuhanással és robajjal ért véget egy 150 éves élet.

A fa annyira népszerű volt, hogy még saját Facebook-oldalt is kapott. Tegnap délelőtt itt jelent meg a hír: „hatalmas zuhanással és robajjal ért véget, ebben a percben egy 150 éves történet”. Péntek hajnalban a piliscsabai civilek élőláncot alkotva próbálták a helyi 150 éves hársfát megmenteni a kivágástól, mely egy jövőbeli MÁV eu-s beruházás útjában volt. A MÁV illetékesei szerint a fa kivágását az indokolja, hogy éppen ott áll, ahol valamikor a villamosításra kerülő vasútvonal felső vezetékének egyik tartóoszlopa állna. Az ügy pikantériája, hogy egy olyan oszlop miatt akarták a fát kivágni, melyet meg lehet csak 10 év múlva helyez üzembe a MÁV vagy még akkor sem.
Hajnalban hat óra öt perckor a szomszédos telek tulajdonosa, akinek a beruházás miatt már kisajátították a telkét, értesítette László Erikát a Piliscsabáért Egyesület elnök asszonyát arról, hogy a matuzsálem korú fát gallyazzák. Eredetileg hét órára volt meghirdetve a demonstráció, de azonnal ment a riadólánc, és aki tudott azonnal a helyszínre sietett.

A telektulajdonos a kerítés tetejére ült, mert a hársfa lombja az ő kertjébe is behajolt és így ő a munkaterületen tartózkodott legálisan és így magát a fakivágást nem lehetett elkezdeni. Kora reggel a rendőrség is kiszállt két kocsival és 8 rendőrrel és ismét megállapították, hogy nincs engedélye az A-Híd Építő Zrt.-nek a fakivágásra. Csak egy levelet tudott felmutatni a NIF Zrt.-től, melyben az áll, hogy a fa veszélyezteti a munkaterületen dolgozók biztonságát, ezért megbízást ad a fa kivágásra. Eredetileg azzal indokolták a fa kivágását, hogy ott majd a jövőben tartóoszlop fog üzemelni. Azóta állítólag a jegyző mégis csak kiadta a fakivágásra az engedélyt egy rendkívüli testületi ülés után, ahol a beruházást képviselete is jelen volt, Lukács Zsolt személyében.

A piliscsabai öreg hárs vége. élt 150 évet.A piliscsabai öreg hárs vége. élt 150 évet.

A 150 éves hársfa 100 évig élt a vasúttal együtt, nem veszélyeztetve semmit és senkit. A kisvállalkozó a fakivágást nem vállalta, csak a gallyazást kezdte meg, később ő is a civilek oldalára állt. Az NIF Zrt. azonnal két embert küldött a helyszínre. A civilek tiltakozása és a rendőrségi felszólítás ellenére megkezdték a hársfa kivágását és negyed 11-kor végleg kidőlt a fa. Mindenki keresi az okokat, de a legvalószínűbb az, hogy a kivitelező megcsúszott a beruházással és ezzel akar időt nyerni. Feláldozták emiatt Piliscsaba büszkeségét. Pénteken még Földes László, Hobo is a helyszínre ment támogatni a civileket, hisz számára is értéket képvisel(t) a 150 éves hársfa. Értelmetlennek tartotta az eltávolítását, ő sem értette, kinek van az útjában a matuzsálem korú fa. Piliscsaba most gyászol, de nem nyugszanak bele a történtekbe. Megteszik a rendőrségi feljelentést a fakivágás miatt. Továbbá más lépéseket is terveznek, hisz egy Európai Uniós beruházásról van szó.
Forrás: GreenProfit, és fotók az akcióról.

Részvétet az Öreg hárs, de egészséges Facebook oldalán lehet nyilvánítani.

Témához kapcsolódó cikkek:
Hiába tüntettek: kivágták egy 150 éves hársfát Piliscsabán

Élőlánc hajnal óta a 150 éves hársfánál! – Illegális fakivágásra adott ki parancsot az NIF Zrt.

Hiába védte Kossuth-díjas, a láncfűrész győzött

Kivágták a piliscsabai öreg hársfát

Kivágták a piliscsabai 150 éves hársfát

Kapcsolódó anyagok:

A hársfa piliscsabai polgár. Vegyék emberszámba!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás