A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Félpályás útlezárással egybekötött demonstrációt tart hétfőn a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófa károsultjait tömörítő Esélyt az Életre a Vörösiszap Után nevű egyesület a 8-as főút devecseri elágazója előtt.

Azt szeretnék elérni, hogy az ország lakosai és külföldiek által a Magyar Kármentő Alapban összegyűjtött pénzt valóban a katasztrófa sújtotta településeken élők kapják, és részt vehessenek az adományok elosztásában. "Ne a fejünk fölött döntsenek a sok millió ember által a kármentő alapba befizetett pénzről, és ne a számunkra fölösleges és értelmetlen dolgokra költsék el " – fogalmazott a szóvivő, hozzátéve, hogy erről népszavazást is kezdeményeznek.

Az egyesület szóvivője szerint több mint egy évvel a katasztrófa után sem rendeződött a helyzet az érintett településeken, a tározókból porzik a vörösiszap. A vörösiszap-katasztrófa sújtotta településeken élők érdekeinek képviseletére tavaly márciusban alapítottak egyesületet devecseri, kolontári és somlóvásárhelyi lakosok. Többször tiltakoztak a helyiek nevében, tavasszal a közjogi méltóságoknak címzett petíciójukban élhető környezetet követeltek. A három település több mint másfél ezer lakosa által aláírt dokumentumban azt hangsúlyozták, hogy Devecser, Kolontár és Somlóvásárhely valamennyi lakosát károsultnak tekintik, függetlenül attól, hogy az ingatlanjuk károsodott-e a katasztrófában.

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. Ajka melletti egyik iszaptározójának gátja tavaly október 4-én szakadt át. A vörösiszap három települést öntött el: Devecsert, Kolontárt és Somlóvásárhelyet. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint százhúszan megsérültek, több száz ház vált lakhatatlanná.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás