Hirdetés

A víz érték. Ezt mindannyian tudjuk, hiszen víz nélkül az ember képtelen létezni. Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy az ivóvízhiány minket nem érinthet, ez azonban tévedés.

A WWF a The Coca-Cola Company támogatásával szemléletformáló roadshow-t indított, a Vizesturné az országot járva mutatja be a fenntartható vízfogyasztás alapjait, miközben hasznos ötletekkel szolgál arra, hogyan tehetünk mi is vizeink védelméért, továbbá megismerkedhetünk a vízlábnyom fogalmával, mint a jövő egy fontos mérőszámával. A 2011 nyarán indult roadshow következő állomása a Szegedi Ifjúsági Napok, az esemény augusztus 24-28. között várja az érdeklődőket.

Közismert tény, hogy Földünk édesvízkészletei szűkösek, és az igény rájuk egyre növekszik. Mi, itt a Kárpát-medencében hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy az ivóvízhiány, a vízszennyezés a világ távoli pontjainak problémái. Ez azonban tévedés! Bár jelenleg a mindennapokban még nem érezzük, nálunk is egyre nagyobb nyomás nehezedik az édesvízkészletekre és a vizektől függő élőhelyekre. Hazai vízfolyásainknak csupán 9%-a van jó állapotban. Európában a vizes élőhelyek több mint fele már eltűnt, ezzel sok száz faj otthona szűnt meg. Ha ilyen ütemben folytatódik tovább az édesvizek felelőtlen használata, ivóvízbázisaink komoly veszélybe kerülhetnek.

A WWF, a világ egyik legnagyobb természetvédelmi szervezete a The Coca-Cola Company támogatásával személetformáló kampányt indított nyár elején, melynek témája a vízfogyasztás csökkentése, valamint az édesvizek védelme. A 2011-2012-ben futó kampány központi eleme a Vizesturné roadshow, melynek keretében interaktív eszközök segítségével tájékozódhatnak az érdeklődők. 3D-s ártéri kvízünk segítségével megtudhatják, hogy milyen ökológiai szolgáltatásokat nyújtanak vizeink, és hogyan óvhatjuk meg őket. Vízzel működő ártéri terepasztalunk a folyószabályozás veszélyeire hívja fel a figyelmet, vízszűrő berendezésünk segítségével pedig bemutatjuk, hogyan tisztítja ivóvizünket a part menti kavics. Információs kiadványainkból kiderül, hogy mit jelent a vízlábnyom fogalma és hogyan csökkenthető a vízszámla.

A Romániában, Bulgáriában és Magyarországon futó kampány következő állomása a Szegedi Ifjúsági Napok (augusztus 24-28.). Várunk minden kedves érdeklődőt a Tisza partján az ország legzöldebb fesztiválján!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás