A rovat kizárólagos támogatója

Mintha túl későn ébredtünk volna föl a Zengőre tervezett radar ügyében. Most nemcsak arra gondolok, hogy a lokátor építésének a terve a kilencvenes évek közepén született, hanem arra, hogy néhány zöld szervezet már jóval korábban tudott a tervről, nekem is már a tavalyi országos találkozón jelezték, hogy a helyiek tiltakoznak a terv ellen.

Szerencsére a természetet megvédeni szándékozó helyi Civilek a Zengőért mozgalom, a Védegylet és a Greenpeace bátor és tiszteletreméltó kiállása – legalábbis átmenetileg – megakadályozta a Mecsek kedvelt kirándulóhelyén, a Zengő tetején a fák kivágását, így az építkezés megkezdését. Sokan bizonyára nem értik, hogy az ott honos, védett bánáti bazsarózsa vajon miért olyan fontos, hogy még az őrző-védő izomfiúkkal is szembeszálltak a környezetvédők. Pedig itt sokkal többről van szó, mint a védett növényekről.
Először is az élőhelyről van szó, ahol ennek a délszaki szép virágnak a legtöbb egyede és más ritkaságok is találhatók, és ahol csak szerves egységben lehet értelmezni a tájat, a kilátást, a fákat, az aljnövényzetet, az állatokat, a gombákat és a talajlakó mikroorganizmusokat. Vagyis a Zengő csúcsának erdejét, élővilágát.
Másodszor a környék kedvelt kirándulóhelyéről, ahová nemcsak a pécsiek járnak, hanem az ország más részeiből is a turisták. Az emberek pihenésének, egészségmegőrzésének is helye az erdő, a szép táj.
Harmadszor az érzelmi szempontok sem hanyagolhatók: ez a táj a magyar természeti kincs része, közvagyon, a mienk és a gyermekeinké.
A „védők” álláspontja, tehát érthető. Annál kevésbé a „hivatalosoké”. És itt nemcsak a természetvédelmi szakhatóság igencsak ellentmondásos véleményére gondolok, hanem a Honvédelmi Minisztérium makacs építeni akarására. A radar építésének ötlete még a délszláv háború idején született, akkor úgy nézett ki, hogy a NATO a mi térségünk biztonsága érdekében is tervezte a lokátor építést. A környezetvédők már sokszor elmondták, hogy mára jelentősen megváltozott a helyzet, nem ismétlem el. Azon viszont érdemes elgondolkodni, ha a NATO-nak az elmúlt fél évtizedben nem volt sürgős a radarállomás (legalábbis a közvélemény nem hallotta, hogy sürgetné), akkor vajon most miért sietteti a Honvédelmi Minisztérium? Rájuk szólt a NATO? Vagy jó pontot akartak szerezni náluk? A honvédelmi tárca illetékesei miért nem gondoltak arra, hogy a kissé poros tervet át kell vizsgálni, mielőtt nekiesünk a fáknak és a bazsarózsáknak?
De engem még jobban meglepett az Országgyűlés SZDSZ-es alelnökének reakciója. A politikus másfél évtizede éppen egy baranyai környezetvédelmi akció során vált országosan ismertté. Ott az ófalui atomtemető építése volt a tét. Az akkori helyi politikus vehemensen védte a tájat a létesítménytől, többek között az idegenforgalomra hivatkozva. Néhány kilométerrel arrébb, néhány évvel később már nem fontos a táj védelme, és az idegenforgalom?

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás