Hirdetés

Mint már oly sokszor az elmúlt években, Szentgotthárd lakosságának kedélyét ismét a közeli heiligenkreuzi ipari park borzolja. Vadászgépek? Nem. Nyomáspróba.

Volt már itt robbanás és azzal járó hatalmas füstfelhő; nagy mennyiségű transzformátor olaj került a Lapincsba, onnan a Rábába; több száz tonna bűzlő kommunális hulladékot tároltak illegálisan máig tisztázatlan célból; számtalanszor füst- és gőzfelhők láthatók az ottani kéményekből erős szaghatás kíséretében; magyar erdők egészséges fáit égetik az ún. „biomassza” erőműben; trágyalével szennyezték a környék magyar útjait, hogy csak néhányat említsünk, és még egy hulladékégetőt is terveztek valószínűsíthetően hasonló kihatásokkal.

Augusztus 28-án hétfőn hajnalban, majd kora reggel hatalmas süvítő zajra ébredtek a szentgotthárdiak, olyanra, mint amelyet sugárhajtású vadászgépek okoznak. Nem csoda, hogy sokan megijedtek, voltak gyerekek, akik sírva fakadtak félelmükben. Mások esetleges robbanástól tartottak, még az állatok is megriadtak. És ami a legrosszabb, senki sem tudta, mi okozza ezt az éktelen és félelmetes zajt 8-10 percen keresztül?  Mindez megismétlődött késő este 23 óra körül, majd másnap kora reggel ismét. A városban kérdezősködtek az emberek, és ahogyan lenni szokott, terjedtek a feltételezések, rémhírek.

Ezek után a PRONAS úgy gondolta, utána kell járni a dolgoknak. Telefonon felhívta a biomassza erőmű vezetőjét, akitől végre megtudták az okokat. A biomassza erőműben felújítás, javítás, karbantartás folyik a csőrendszerben, és azt nagy nyomású levegővel (gőzzel) kell időnként átfúvatni, kitisztítani. Ez rendben is lenne, de miért nem értesítették erről Szentgotthárd lakosságát előre – hangzott a kérdés. Ők csak az osztrák felettes szervüket értesítették – jött a válasz. Az meg természetesen nem jelzett a közeli magyar hatóságoknak, pedig tudják, az erőmű alig száz méterre van a magyar határtól, Szentgotthárd városszélétől.  Azt ígérték, még ma (kedden) lesz egy „gőzágyúzás”, aztán vége. Esetleg még holnap (szerdán) egy kifúvatás. Ehelyett szerdán és csütörtökön is ment a gőzágyúzás, naponta többször.

Heiligenkreuz - biomassza gőzfelhőbenHeiligenkreuz – biomassza gőzfelhőben

Csütörtökön ismét telefonáltunk, és megkérdeztük meddig fog ez még tartani? Sajnos problémák vannak a rendszerrel, nem tudják rendesen kitisztítani, ezért még eltarthat néhány napig – hallottuk a választ. Ha ez így is van, miért kell ilyen korán kezdeni és még késő este is zajoskodni – kérdeztük? Azért, mert 5 órán keresztül tart a felfűtés, és az átfúvatást naponta háromszor kell elvégezni – jött a válasz. Annyi ígéretet kaptunk, holnap nem 6:30 órakor, hanem fél órával később kezdik. Már ez is valami, bár a fél órából csak 20 perc lett másnap. Ennek az időbeosztásnak utánaszámoltunk, és az nem igazolja a korai és késő esti hangzavar jogosságát.

Az osztrákok még a hétvégére sem voltak tekintettel, hiszen szombaton 6:50-kor ismét a kellemetlen süvítésre ébredtek a szentgotthárdiak, amit 12 órakor megismételtek, jó ebédhez szólt a nóta. Vasárnap röviddel 7 óra előtt indultak a „vadászgépek”, és ez már valóban felháborító. A biomassza vezetőjét sem szombaton, sem vasárnap nem lehetett elérni mobiltelefonján.

A PRONAS már többször javasolta a közös osztrák-magyar ipari park (Heiligenkreuz-Szentgotthárd) elnevezés megszüntetését, amit jelenleg semmi sem indokol. Nekünk ebből semmi előnyünk, csak hátrányunk van hosszabb ideje. Jó lenne, ha az illetékesek végre ezen is elgondolkodnának.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás