A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A kihalástól fenyegetett dongódenevér, a világ legkisebb emlőse egy preparált példányát mutatják be holnaptól a bécsi Természettudományi Múzeumban (NHM), így hívva fel a figyelmet a faj eltűnésének veszélyére.

A Thaiföldön holtan talált állatot a június 30-áig látható Üzlet a halállal – az utolsó faj kihalása? című kiállítás keretében mutatják be. A NHM szerint a világon nagyon kevés intézmény van, amelynek gyűjteményében szerepel a dongódenevér egy példánya.

A dongódenevér (Craseonycteris thonglongyai) az etruszk cickány mellett a világ legkisebb emlőse. Testhossza három centiméter, szárnyfesztávolsága 14 centiméter. Az NHM információi szerint az 1970-es években felfedezett faj az eddigi ismeretek alapján csak Thaiföld és Mianmar (Burma) mintegy 40 mészkőbarlangjában fordul elő.  Állománya csak néhány ezer példányból áll, száma csökkenőben van. Ennek oka életterének zsugorodása a trágyázás, a turizmus és a vallási ceremóniák során a barlangokban folytatott füstölőégetés miatt.

Ezért a dongódenevér felkerült a Londoni Zoológiai Társaságnak a világ evolúciós szempontból legkülönlegesebb és legveszélyeztetettebb teremtményeit (EDGE) felsorakoztató százas listájára is. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján a dongódenevér a "veszélyeztetett" besorolást kapta.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek