Hirdetés
hvg hírlevél

A koronavírus járvány okozta lezárások idején meghonosodott távmunka teljesen átalakította a fejlett országokban a munkavégzést. Sokan nem akarnak visszamenni az irodaházak dzsungelébe, és van, hogy ezt a munkáltatók sem erőltetik, mert számukra is költségcsökkentő, ha valaki otthonról dolgozik. Ezt viszont megérzik az ingatlanüzemeltetők, mert komoly fenntartási igényű épületek üresedtek meg. 
A problémára sajátos megoldást találtak azok, akik vertikális farmokat létesítettek magára hagyott irodai vagy ipari ingatlanokban. Ez nemcsak friss zöldséget és gyümölcsöt értékesít a környéken lakóknak, de még környezetbarátnak is tekinthető. Az USA Virginia államában lévő Arlingtonban például – ahol az irodaépületek csaknem negyede kihasználatlanul áll – az Area 2 Farms nevű vállalkozás hatalmas polcokon, műanyag ládákban víz- és energiatakarékosan nevel fűszereket és haszonnövényeket, majd a megosztásos gazdaság elvei mentén, előfizetés fejében mindig a friss termésből összeállított csomagokat kínál ügyfeleinek. A rendszer komplex, a ládák több szintes futószalagon mozognak, hogy minden nap reprodukálják a növények szabadban megszokott cirkadián ritmusát.

A Silo nevű rendszer automatizált, ami sok, vertikális farmban megszokott fizikai munkát kivált, de az ültetést és a szüretelést persze nem. Mivel irodaházak gyakran nagyvárosokban üresednek meg, ezért az Area 2 Farms tervei kicsit utópisztikusak is, azokat a tudományos-fantasztikus regényeket idézik, amelyekben toronyházak rengetegében termesztik meg a friss gyümölcsöt, retket vagy salátát. Ez azonban valóság, és a vállalkozás azt tervezi, egy bemutató Silo rendszert telepít az Arlingtonhoz közeli amerikai főváros, Washington felújított központi pályaudvara, a Union Station épületébe is, ahol a járvány idején a kereskedelmi egységek mintegy fele bezárt.

A példa ragadós, a kanadai Calgaryban az Agriplay nevű vállalkozás az ország egyik legnagyobb vertikális farmját hozta létre az egyik irodaház megüresedett részében. Egyelőre egy szintet vettek birtokba, de ott évente akár 30 alkalommal is betakaríthatnak paradicsomot, epret vagy uborkát.

Automatizált vertikális farm:

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás