A rovat kizárólagos támogatója

A természetben elhagyottnak, gyámoltalannak tűnő kisállatok felé mutatott túlzott gondoskodás könnyen visszafordíthatatlan tragédiához vezethet. A természet nemcsak az őzgidák, hanem az újszülött mókusok esetében is kitűnő álcázó képességgel biztosítja a túlélést. A mókusok azonban, ellenben az őzekkel, kifejezetten kedvelik a zsúfoltabb városi környezetet is.

Rejtőzködő üzemmódjuk során elesettnek, elhagyatottnak tűnhetnek, ezért sokan megsajnálják őket, és segíteni szeretnének rajtuk. Ez azonban óriási tévedés, hiszen anyjuk ilyenkor is hazavárja a felfedező kedvű picinyeket. Úgy ahogy az őzgidák vagy rókák esetében, de legyen szó bármilyen vadon élő állatról (pl. sün) az állapotukat kizárólag tapasztalt és kompetens állatgondozó szakember tudja megítélni.

Éppen ezért ha bárki egy elhagyatottnak vélt állat életét félti, minden esetben először kérjen szakmai segítséget. A legfontosabb pedig, hogy a kisállatokat semmiképp se mozdítsák el a megtalálási helyükről. Az utóbbi években nem csak a vadon élő állatok ,,haza vitele” jelenti a fő problémát. Egyre többen szeretnék ugyanis az otthonukat egy nagyragadozóval megosztani, például nagymacskákkal, medvékkel vagy farkasokkal. Ennek okán minden évben számtalan sérülés és több haláleset történik a szakszerűtlen tartás miatt, hiszen a tulajdonosok nem értenek az állatokhoz, és félelemérzet nélkül mennek be a kifutójukba.

Az OzoneTv ma esti Egyenlítő c. műsorának vendége Szilágyi István, a Fehérkereszt Állatvédő Liga elnöke felhívta a figyelmet Magyarországon rendkívül szigorúak az előírások, a jogszabályok gyakorlatilag lehetetlenné teszik a veszélyes ragadozók otthoni tartását, illetve kemény feltételekhez kötik az állatok szállítását is. A rendelet megállapítja még többek között a veszélyes állatok szaporításának, elidegenítésének, az országba történő behozatalának, valamint egyedi azonosításának szabályait is.
 

Vannak különösen veszélyes, közepesen veszélyes, és elővigyázatosságot igénylő állatfajok.

Az első kategóriába tartozó állatfajok egyedeit csak felkészült, engedéllyel rendelkező intézmények, főként állatkertek tarthatják, magánszemélyek nem. Ide tartozik néhány komolyabb, méreggel ölő faj, de a nagymacskák, a gorilla vagy akár az aligátorteknős is.

A közepesen veszélyes állatfaj tartásához is szükséges a 3 hónapnál nem régebbi pszichológiai alkalmassági vizsgálat. Ezen túl feltétel, hogy a természetes személy rendelkezzen valamennyi szükséges hozzájáruló nyilatkozattal, megfelelő képesítéssel vagy szakmai tapasztalattal. Ebbe a csoportba tartozik például a legtöbb skorpiófaj, a tigris piton, vagy a vaddisznó is.

Az elővigyázatosságot igénylő állatfajok tartásához nem kell külön engedély, ha a gazda cselekvőképes, és biztosítja az adott fajra előírt tartási feltételeket. Ide tartozik például a strucc vagy a teve.

Kapcsolódó anyagok:

Ne nyúljunk a kismókusokhoz sem!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek