Hirdetés
Forrás: hvg.hu/zhvg

Védett madarak fészkeit verte le költési időszakban az a férfi, akivel szemben természetkárosítás miatt emelt vádat a Hajdúböszörményi Járási Ügyészség. Az ügyészség közérdekű munka kiszabását indítványozta.

A vádhatóság közleménye szerint a 32 éves vádlott tavaly májustól egy vagyonvédelmi cégnél dolgozott, a feladata egy Hajdú-Bihar megyei bevásárlóközpont épületeinek takarítása volt. Ennek keretében az év júniusában az épület belső udvar felőli homlokzatáról  375 fecskefészket vert le.

A Magyarországon előforduló fecskék valamennyi egyede védett, így a vádlott a molnár- és füstifecskék fészkeinek megsemmisítésével jelentős mértékben megváltoztatta az élőhelyüket. Tette ugyanakkor nem vezetett a madarak tömeges pusztulásához és élőhelyük megsemmisítéséhez, mivel az épület külső homlokzatán megmaradtak a fészkek.

A vádlott beismerte a bűncselekmény elkövetését.

Az ügyészség azt indítványozta, hogy a férfira tárgyalás lefolytatása nélkül közérdekű munka büntetést szabjon ki Hajdúböszörményi Járásbíróság. Az ügyben az illetékes kormányhivatal a bevásárló központ üzemeltetőjét 1,4 millió forint természetvédelmi bírsággal sújtotta-írta a Zöld HVG.

Nyitókép: illusztráció gettyimages

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás