A rovat kizárólagos támogatója

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) állami földbérleti pályázatok ügyében 41 rendbeli magánokirat-hamisítás gyanújával vádemelési javaslatot tett a Fővárosi Főügyészségnek – jelentette be mai sajtótájékoztatóján Szabó Rebeka. Földet a gazdáknak vagy Földet a fideszeseknek?

Az Együtt-PM szakpolitikusa elmondta: a Bükki Nemzeti Park igazgatósága által kezelt, a Borsodi Mezőség Tájvédelmi Körzet területén bérbe adott állami földeken tavaly lezajlott bérleti pályázatok érintettek abban az ügyben, amelyben az NNI arról értesítette, hogy korábbi feljelentése alapján 41 rendbeli magánokirat-hamisítás megalapozott gyanújával éltek vádemelési javaslattal a Fővárosi Főügyészség felé.

A független képviselő azt mondta, a Borsodi Mezőség pályázatai botrányosan zajlottak. Példaként említette, hogy egy teljes pályázati koncepciót vontak vissza a pályázati határidő lejárta után tíz órával. Hozzátette: az új pályázaton a legnagyobb területet, közel 500 hektárt Kanyok Attila, tiszaújvárosi fideszes önkormányzati képviselő nyerte.
A második és harmadik legnagyobb területhez, több mint négyszáz hektárhoz jutó cégek vezetői pedig "távoli rokoni illetve munkatársi, sporttársi kapcsolatok révén Tállai András államtitkárhoz köthetők" – közölte.  Szabó Rebeka az MTI-nek azt mondta, nem tudja, hogy ezekben az esetekben tette-e meg vádemelési javaslatait az NNI, a felsorolt ügyeket csak példaként említette. (MTI)

"Földet a gazdáknak" vagy "Földet a fideszeseknek"? – a nemzeti parkoktól kér adatokat a földpályázatok lefolyásáról az Együtt-PM

A kormány a "Földet a gazdáknak" program keretében mintegy százezer hektár nemzeti parki földet akar ez év végéig újra bérbe adni. A programért felelős újdonsült államtitkár, Bitay Márton szavai illetve a vonatkozó kormányrendeletek tartalma alapján nem lehetünk biztosak azt illetően, hogy a természetvédelmi szempontoknál nem a fideszes érdekcsoportok igényeinek kielégítése a fontosabb. Ezt támasztja alá, hogy még mindig 40 százalék a szubjektíven odaítélhető pontok aránya a pályázatban, és hogy a védett, hagyományos legeltetéssel kialakult puszta ésszerűtlenül kisméretű birtoktestekre szabdalása mellett egyazon területre több nyertes is hirdethető, ami jelentős káoszt okozhat az évek során kialakult természetvédelmi kezelésekben.

Korábbi pályázatoknál láthattuk, hogy gazdálkodó családok sorsát döntötte el az, amikor a Nemzeti Földalapkezelő önkényesen nem tartotta be a rá vonatkozó határidőket. Az Együtt-PM ezért adatokat kér a nemzeti parkoktól a pályázati folyamat lefolyását, az előírt határidők betartását illetően, hiszen a kormány által diktált rohamtempó esetében ezeknek még nagyobb jelentősége lehet.

Szabó Rebeka országgyűlési képviselő,
az Együtt-PM szakpolitikusa

Kapcsolódó anyagok:

Ángyán nem való a Fidesz-frakcióba

Narancsos borsodi földügyek

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek