A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Csak úgy repkedtek a milliók az Országos Vadásznapon, és a “rénszarvasvadász” Semjén Zsolt utat mutatott a vadászoknak. A vadászkamara elnöke 12000 csapda felállításával büszkélkedett.

Az elmúlt két hétben 39 partner több mint 387 millió forint közpénzből kapott támogatást – mondta el Kovács Zoltán, a 2021-es vadászati “világkiállítás” lebonyolításáért felelős kormánybiztos az Országos Vadásznap és Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivál szombati megnyitóján. A legalább 50 milliárd forintos rendezvényről, mely csak nevében világkiállítás, elmondta, kiemelt szerepe lesz benne az országos vadászkamarának.

A rendezvényen természetesen Semjén Zsolt is mondott beszédet. A kormány kétség kívül legnagyobb vadásza, aki a háziasított szarvasokkal is simán elbánik, fontosnak nevezte a vadászati joghoz kötődő haszonbérleti időszak húsz évre növelését, és azt, hogy a vadgazdálkodás minimális területét háromezer hektárban határozták meg. A miniszterelnök-helyettes emellett leszögezte, hogy a vadászat nem veszélyezteti a vadakat, valamint azt részletezte, hogy a trófeabírálat visszaállítása miatt javul a magyar nagyvad állomány minősége. Beszédében hangsúlyozta az ökológiai tájegységi szemlélet fontosságát, illetve a tájegységi fővadászi rendszer előnyeit is.

A vadállományt az veszélyezteti, ha nincs pénz vadvédelemre, vadőrre – hangsúlyozta. Megjegyezte, ha van vadászat, ami a kiöregedett vadak kilövését helyezi a középpontba a fenntarthatóság és a trófea szempontjából is, akkor van pénz vadvédelemre, és a vadállomány fennmarad.
A miniszterelnök-helyettes beszédében hangsúlyozta az ökológiai tájegységi szemlélet fontosságát, a tájegységi fővadászi rendszer előnyeit. A magyar vadállomány érdekében fontosnak nevezte a vadászati joghoz kötődő haszonbérleti időszak húsz évre növelését, valamint azt, hogy a vadgazdálkodás minimális területét háromezer hektárban határozták meg.

Semjén Zsolt kitért a trófeabírálat visszaállításának jelentőségére is, mert bár a nagyvad létszám bőséges, annak minősége vitatható. A trófeabírálat pedig pont azt szolgálja, hogy minél inkább minőségivé váljon a magyar nagyvad állomány – mondta.

Nagy István agrárminiszter kiemelte: a vadászat egyidős az emberiséggel, és a vadászok mindig is arra törekedtek, hogy egyensúlyt, harmóniát teremtsenek a természet, a vad és az ember hármasában. “Ez a felelősségünk évezredek óta” – mondta. A miniszter felhívta a figyelmet a vadhúsfogyasztás ösztönzésének jelentőségére is. Míg Európában egy kilogramm, Magyarországon húsz-harminc deka körüli a fejenkénti éves vadfogyasztás – mondta, kiemelve, hogy a vadhús egészséges és finom, egyben “színt visz” a mindennapi étkezésbe.

Kovács Zoltán, a 2021-es vadászati világkiállítás lebonyolításáért felelős kormánybiztos, kiemelte: a rendezvényt Budapesten és négy kiemelt vidéki helyszínen, Keszthelyen, Gödöllőn, Hatvanban és Vásárosnaményban rendezik. A munkában az országos vadászkamara és megyei szervei kiemelt szerepet jelentenek majd, hiszen ők adják a gerincét a magyar vadászati kultúrának.

Az Országos Magyar Vadászkamara elnöke, Jámbor László is megszólalt. Ő kitért a vadászati törvény korábbi módosításaira – a vadászjegy ötvenszázalékos befizetési kötelezettsége 2016-tól a kamaránál marad, a kamara adja ki a külföldi vadászengedélyeket, valamint 2018 óta duplájára emelkedett a vadászjegy ára -, amelyek ahhoz vezettek, hogy a 2016 előtti 500 milliós nagyságrend helyett 2019-re kétmilliárd forint áll rendelkezésükre. Emlékeztetőül: 2017-ben tette kötelezővé a magyar kormány a vadászoknak a kamarai tagságot.
A kamara azóta 1,1 milliárd forintot osztott szét pályázók között. A forrásokból több mint 3400 hektár vadföldön fásítottak és közel 3000 dagonya, vaditató, a nagyvadak élőhelyeinek feltételeit javító beruházás valósult meg. Emellett mintegy 45 ezer fácánnal frissítették az állományt, közel 12 ezer csapdát vásároltak és üzemeltetnek a vadászatra jogosultak, illetve csaknem 400 ezer hektáron kotorékoztak – sorolta a kamara elnöke.

Nyitókép: Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke beszédet mond az Országos Vadásznap és Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivál megnyitóján a pákozd-sukorói arborétumban 2019. szeptember 7-én. MTI/Bodnár Boglárka
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek