A rovat kizárólagos támogatója

Kevesen tudják, hogy a Körös-Maros Nemzeti Parkban is élnek vadmacskák. E rejtőzködő ragadozóval legnagyobb eséllyel a Körösök ártéri ligeterdőiben és a Kis-Sárrét erdeiben találkozhatunk.

A vadmacskák könnyen összetéveszthetők a házi macskákkal (különösen a cirmos szürkékkel). Bár sok mindenben hasonlítanak, mégis két teljesen különböző fajhoz tartoznak. A vadmacskák őshonosak Európában, a házi macskák viszont Egyiptomból kerültek hozzánk. Egy jól megtermett kandúr vadmacska akár 8-9 kilós is lehet, a házi ennél jóval kisebb. A vadmacskák farka rövidebb, vastagabb, fekete gyűrűkkel mintázott és a végén nem elvékonyodó, hanem lekerekített.
 
Sajnos napjainkban egyre ritkábban lehet fajtiszta vadmacskát találni, ugyanis a házi macskák a február közepén kezdődő párzási időszakban (amit pacsmagolásnak is nevezünk), gyakran kimennek az erdőkbe, ahol vadmacskákkal párzanak. A kereszteződés (hibridizáció) tehát egyre nagyobb méreteket ölt, a genetikai állományuk leromlik.
 
A Kis-Sárréten belül elsősorban a Geszt és Zsadány között húzódó, kiterjedt erdőkben élnek vadmacskák. A legtöbb megfigyelés a vátyoni erdőrészekben volt. Az Eperjes nevű területrész melletti erdőkben, valamint a halastavak, mocsarak melletti erdőkben szintén előfordulnak. Az állományra a genetikai leromlás mellett a másik veszélyt a műutak jelentik. Különösen a Naggyantét Sarkadkeresztúrral összekötő útra igaz ez, mert keresztezi az élőhelyüket. Sajnos itt időnként előfordul, hogy egy-egy példányt elgázolnak – írta a Körös-Maros Nemzeti Park honlapján.

Különleges videót rögzített egy vadkamera a Tisza-tónál. A felvételen egy vadmacska és egy róka kerülgetnek egy számukra valószínűleg értékes területet. A mozi elején a macska támad is, és bár a képen nem látszik, valószínűleg a rókát próbálta elijeszteni.
 

Az RTL Klub honlapján közzétett felvételt Molnár Sándor túravezető vadkamerája rögzítette. A videó még december elején készült, de csak most tűnt fel Molnárnak, aki havonta nézi vissza a rögzített képsorokat.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek