A rovat kizárólagos támogatója

Június közepén ismét új lakóval bővült a gyűjteményünk, ugyanis egy, a természetben a kihalás szélén álló mendeszantilop borjú született.

Száznál is kevesebb egyede él már csak vadon az impozáns mendeszantilopnak vagy addaxnak, de a nemzetközi fajmegmentési programok révén az állatkertekben kedvezőbb a helyzete, amin csak javított a legfrissebb szegedi esemény is, miután egy életrevaló borjú született júniusban. A borjak 9 hónapnyi vemhesség után látják meg a napvilágot. Antilophoz illően pár órán belül már lábra is állnak az újszülöttek. Így történt ez a Vadasparkban is, három hetesen pedig már magabiztosan jár, fut, időnként ugrándozik a legfiatalabb lakónk. Ezt a látogatóink is megfigyelhetik, ha felkeresik az antilopok kifutóját.

Az addax erőteljes testfelépítésű, hosszú és látványos szarvai miatt sajnos kedvelt trófea, orvvadászatuk jelentősen hozzájárult a létszámának csökkenéséhez. Olyannyira, hogy több állatfajhoz hasonlóan a természetes élőhelyén kipusztult, vagy várhatóan rövidesen ki fog pusztulni. Főleg olyan területen élnek, amely politikailag is forrónak számít, gyakoriak a háborúskodások, a természeti kincseket zavartalanul zsákmányolják ki. A sivatagi életmódhoz alkalmazkodott állat a szélsőséges hőmérséklet ingadozást éppúgy jól tűri, mint azt, hogy főleg silány minőségű, szárazságtűrő növényekkel táplálkozik, vízhez meg nem is jut hozzá. Szegeden ennél kedvezőbbek számára a körülmények, ennek is köszönhető, hogy két évvel az érkezésük után elkezdtek szaporodni.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listája alapján mindössze 60-90 kifejlett egyede él kisebb területeken a Szahara déli részén. Szerencsére az állatkertekben biztosított a fennmaradása. Az állatkerti állománya Európában több, mint 210 egyedből áll, közel 80 állatkertben tartják, vagyis sikeresnek mondható a fajmentő tenyészprogramja (EEP). Jelenleg futnak visszatelepítési programok is Marokkóban és Tunéziában.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek