A rovat kizárólagos támogatója
MTI - London

A papagájok a jelek szerint jól bírják az angliai klímát, olyannyira, hogy egészen nagy vadon élő populáció alakult ki elszökött, vagy kitett madarakból, amelyek már-már veszélyeztetik a szigetország őshonos madarait és gazdasági problémákat is okozhatnak.

Egy négyéves felmérés kimutatta, hogy a vadon élő papagájok száma eléri a húszezret Nagy-Britanniában, és számuk a természetes szaporodással 2010-re elérheti a százezret.

Chris Butler, az oxfordi egyetem munkatársa arra jutott, hogy különösen a hosszú farkú törpepapagájok szaporodnak gyorsan, évente mintegy 30 százalékkal, s veszélyeztetik a baglyokat, a seregélyeket és a vörös vércséket. Londonban már ma is vagy tízezer él belőlük szabadon.

Az őshonos madarak számára a veszély abban rejlik, hogy a papagájok több tojást raknak és korábban költenek, s így elfoglalják a legjobb fészekrakó helyeket. A hosszú farkú törpepapagájok 30-35 évig is eléldegélnek, és egy nőstény életében vagy 60 fiókát költ ki.

De a nagyon sok papagáj – akárcsak Ausztráliában a szintén a papagájokhoz tartozó kakaduk – gazdasági gondokat s okozhat, még Angliában is: egy dél-angliai borgazdaság nemrég jelentette be, hogy termése az előző évi 3000-ről alig 500 palacknyira esett vissza azt követően, hogy egy törpepapagáj-raj felfedezte a gazdaság szőlőültetvényét.

Az örvös hosszúfarkú törpepapagáj a legelterjedtebb a papagájok közül, s a világ 39 országában él vadon. Nagyon intelligensnek számít, s akár 250 szót is meg tud tanulni. A régi rómaiak nem csak díszmadárnak tartották, hanem az ínyencek körében finom csemegének is számított.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás