A rovat kizárólagos támogatója

Mindannyian emlékszünk rá, a Ludas Matyiból és a Didergő királyból, hogy ha a földesúrnak toronyhoz, a királynak melegedésre kell a fa, hát ugrasztja az ispánt, hogy szaladjon az erdőbe fáért. Könnyen tehette ezt Döbrögi, hiszen ősei birtokán hatalmas erdei voltak, hatalmas fákkal, csak válogatni kellett belőlük.

Ma is nagy szükségünk van tűzifára, a mi miniszterelnökünk utasította is az erdészeket a favágásra, nehogy a járványszünet évei után még gázszünetet is el kelljen rendelni. A lakosság persze a szívéhez is kapott azonnal, hiszen ő jó levegőt akar, pihenni, hűsölni az árnyas fák alatt. Klaviatúrát is ragadtak sokan, hogy kifejezzék felháborodásukat.

Na de hogy lehet ebből erényt kovácsolni? Könnyedén! Mindössze az érvényes jogszabályok alapján kötelező favágásokat kell elvégezni, és lesz is tűzifa. A miniszterelnök minden óhaját azonnal teljesítő jó tündérek bizonyára szállítanak az iskolákhoz, középületekre fa- és/vagy fapellet tüzelésű kazánokat, így azok átállítására elegendő a rendelkezésre álló 1 hónap.

Ha a kiszáradt fákat vágják ki (nemcsak az erdőkből, hanem a parkokból, fasorokból is), még a nedves fa égetésének káros hatásaitól is mentesülhetünk.

bálványfa kezelés után forrás: Pilisi Parkerdő

És még mindig rengeteg sok fát kellene kivágni országszerte. Ezek a fékevesztetten terjedő, minden szabad területet elborító, idegenhonos és invazív gyomfák! A természetben járó ember azt látja, hogy még a természetvédelmi területekbe, erdőkbe is egyre mélyebben hatolnak be a bálványfák, fehér- és gyalogakácok, zöld juharok, nyugati ostorfák. (Hogy a legismertebbeket említsem.) Olyanok ezek, mint a parlagfű, csak kevesebbet beszélünk róluk, pedig sokkal nagyobbak, és még nagyobb károkat okoznak.

A természetvédőktől azt hallom, hogy ezektől lehetetlen megszabadulni, mert nincs rá pénz. Pedig van! Itt is van: a kormány bizonyára az erdészek és nemzeti parkok rendelkezésére bocsátja a favágáshoz szükséges forrásokat. Így több haszon is származhat az intézkedés okos végrehajtásából.
1. Fellélegeznek az özönfajoktól fuldokló fák.
2. Lesz tűzifa.
3. Fellendül a pellet és a kazán gyártás.
4. Sok új munkahelyet teremtünk.

Végre eljön az az idő, amikor teszünk is valamit a biológiai sokféleség megőrzése érdekében. Többé nem kell hamis országjelentésekkel áltatnunk az Európa Parlamentet és Bizottságot. Már a második ciklusát éli ugyanis az a jogszabály, amely a hazai jogrendbe illesztette a Berni egyezményt.

Ezzel elköteleződött az ország a biológiai sokféleség és a természetes élőhelyek megőrzése mellett. 2017-ben jelentettük is, hogy az özönfajok terjedésének megállítására, visszaszorítására rendelkezésre állnak a szükséges költségvetési források. Elegendő konferenciát tartottunk már, és bizottságokat hoztunk létre, csak a fejszét nem emeltük fel.

Itt az ideje, hogy ásót, fejszét és fűrészt ragadjunk! Most, az amúgy is rendelkezésre álló forrás mellé plusz forrásként jön a kormány tűzifa előállítási támogatása (emberi és anyagi is). Egy csapásra megoldódik a fűtés és a természetes élőhelyek védelme. Salamoni döntés!

A nagy sikerre való tekintettel a terv kiterjeszthető. A kormány utasítja a Magyar Közút, valamint az autópálya igazgatóságokat, hogy a saját területükön ne roncsolják szét a fákat, hanem szelektíven csapjon le a fűrészük: kíméljék az őshonos és nem terjedő fákat, cserjéket, de zéró toleranciát hirdessenek az invazívok ellen. (A pellet készítéséhez szükséges darálékot kérjük a helyi pellet készítőknek beszolgáltatni.)

Harmadikként akár önként csatlakozhat a programhoz a MÁV. Ők ugyanis a 8 ezer kilométernyi vasúthálózatuk mentén tartják fenn a hazai növényállományra legveszedelmesebb invazív növényállományt. Szelektív kaszálással felbecsülhetetlen értékű ökológiai hasznot hajtanának.

A tarra vágott erdőkbe akácos telepítését pedig sürgősen felejtsük el. Ne járuljunk hozzá ahhoz, hogy a behurcolt amerikai és távolkeleti fajok teljesen kiszorítsák a hazai élővilágot. Kevesen tudják, hogy az akác letermelése után még legalább 40 év kell, hogy a talaj egészséges működését helyreállítsák, és ne pusztítsa el a gyökérzete az utána telepítendő erdőt is.

Garai Klára véleménycikke eredetileg a Népszavában jelent meg.

nyitókép: Bálványfák az út mentén Balaton-felvidék

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás