Hirdetés

Fél évvel a számviteli törvényben előírt határidő után a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. is nyilvánosságra hozta a 2018-as beszámolóját, amelyből a Napi.hu közölt részleteket.

Eszerint a kukaholding 90,7 milliárd forintos árbevétel mellett 623 millió forintos nyereséggel zárt ugyan, de közben saját tőkéje és eredménytartaléka egészen gigantikus mínuszba süllyedt. A saját tőke mínusz 23,4 milliárd forint lett, míg az eredménytartalék mínusz 31,9 milliárd forint.

Az NHKV tőkehelyzete normalizálódott, mert a költségvetésből 26,2 milliárd forintot juttatott a kormány a tartalékának megemelésére, így a cég a jövőben is fenn tudja tartani működését. Ezen kívül lehívtak egy folyószámlahitelt az MKB banktól, és egy vaskosabb tulajdonosi kölcsönt is kaptak az államtól. A 90 milliárd forint fölötti árbevételt és plusszos eredményt némileg más megvilágításba helyezi az a tény, hogy a cég kötelezettségei is nagyon megugrottak: 56,1 milliárd forintról 90,1 milliárd forintra 2018-ban. Ez a nagy összegű tartozás többféle tételből áll össze:
egyrészt ott vannak az előbb említett hitelek, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnek 2020. március végéig kell visszaadni a kapott 10 milliárdot, az MKB-s hitelszerződés pedig 8,1 milliárdról szól, ezt meghosszabbították, mert amúgy december 23-án lejárna;
másrészt viszont a nagyobb részt, összesen 69,1 milliárd forintot a beszállítói tartozások adják.

De a kimutatás szerint a lakosság is tartozik a kukaholdingak, ez mondjuk nem is meglepő azok után, hogy éveken át folyamatosan gondok voltak a számlák kiküldésével. 2018-ra 59,8 milliárd forintra ugrott a lakosság felé fennálló követelés összege, amiből a közszolgáltatási díj kiszámlázáshoz kapcsolódik 50,5 milliárd forint. A Napi.hu korábban írt arról, hogy leginkább a szemétdíjtartozást behajtó cégek profitáltak abból, hogy a kukaholdingnak nem sikerült időben kiküldeni a lakosságnak a számlákat.

forrás: korrupcioinfo.hu

A kukaholding zavaros ténykedése a NAV érdeklődését is felkeltette: 2018. augusztus 23-án valamennyi adóra és költségvetési támogatásra kiterjedő átfogó adóellenőrzést kezdtek a társaságnál a 2016. január 8. – 2017. december 31-ig terjedő időszakra. Ez a vizsgálat idén nyáron zárult le: ez 359 millió forint áfa adókülönbözetet mutatott ki, amiért 336 ezer forint késedelmi pótlékot kellett fizetniük, de bírságot nem szabott ki az adóhatóság. A NAV jogkövetési vizsgálatot is tartott a kukaholdingnál, ez is kemény eredményre jutott: felhívták a figyelmet arra, hogy a számlákat a jogszabályban előírt határidőre állítsák ki.

számlákkal elvileg már nem lehet gond: a Magyar Posta tulajdonában lévő EPDB Zrt. nyerte a kukaholding számlaleveleinek kinyomtatására és borítékolására kiírt közbeszerzést 1,5 milliárd forintos ajánlattal. A nyomdának 50 millió darab számlalevelet kell nyomtatnia 2022 tavaszáig: ebből 65 százalék a konkrét számlalevél, 15 százalék felszólító levél, 15 százalék beszedési értesítő, 5 százalék pedig pótlólagos küldemény- írta a napi.hu.

Nemrég jelent meg a sajtóban Karácsony Gergely azon szándéka, hogy a fővárost (FKF ZRT.) kivigye az NHKV rendszeréből, amihez akár egy jogi kiskaput is kihasználhat. Ha pedig ezt megteszi, akkor a teljes, amúgy is csődtömegnek számító cég létjogosultsága megkérdőjeleződhet.

Kapcsolódó anyagok:

A rezsicsökkentés megfojtja a hulladékgazdálkodást

120 ezer család szemétszállítása szűnhet meg a kukaholding miatt

13 milliárddal lóg az állami kukaholding az FKF-nek

Szemét ügy: lenyúlták a Zöld Híd hulladékgazdálkodót, aztán minden ugyanúgy maradt

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás