A rovat kizárólagos támogatója

A 2016. október 14-16.-i hétvégén gazdálkodók, tudósok és aktivisták gyűltek össze a világ minden tájáról, hogy a Hágai Nemzetközi „Monsanto Népgyűlélen” kimutassák az ipari mezőgazdálkodást támogató giga vállalat okozta ártalmakat.

A szimbolikus törvényszék célja, hogy a mezőgazdasági vegyszer-óriás Monsanto-t felelősségre vonja az emberiség és a környezet ellen elkövetett állítólagos rémtetteiért. Az ügynek még koránt sincs vége, ám úgy tűnik, végigfut majd az egész élelmiszer ellátási láncolaton, ahogy a Törvényszék résztvevői magukkal viszik a tanulságokat, megoldásokat és a változás újjáéledő reményét.

First day of the tribunal, judges Tulkens (left) and Fall Epse Sow. 15 Oct 2016, © Bas Beentjes / Greenpeace

 A tárgyalások első napján a bírák: Tulkens  és Fall Epse Sow

Az öt nemzetközi elismerésnek örvendő bírónak eleddig harminc tanút sikerült meghallgatnia. Szakértők nyújtották be beszámolóikat a Monsanto által okozott környezetrombolással kapcsolatban. Valamit egy vallomás lefestette, hogy a monokultúrális termelés miként okozta a magválaszték nagymérvű csökkenését. Össze is vetették a magok szabadalmaztatását a gyarmatosítás új formájával.

Seng Channeang, Cambodian smallscale farmer. 15 Oct 2016, © Bas Beentjes / Greenpeace

 Seng Channeang, Kambodzsai kistermelő farmer

 E vallomások jól dokumentált jogi tájékoztatást adhatnak a világon bárkinek hasonló vállalatok elleni perek alkalmával. „Noha jogilag nem kötelező érvényű, ugyanakkor helytálló és elfogadható jogi értelemben.” – mondta Arnaud Apoteker, a Törvényszék igazgatási bizottságának tagja. – „Valódi tanúk terjesztettek elő valódi eseteket valódi bíráknak. Az itt levont következtetések alkalmazhatóak ezt követő helyi harcok esetén.”

 Feliciano Ucam Poot – egy mexikói maya farmer a harminc tanú egyikeként – állításait alátámasztandó olyan bizonyítékot terjesztett elő, amely összefüggést mutat ki a glifozát illetve egyéb vegyi anyagok és a gyermek megbetegedések között. Mint mondta: „A glifozát és egyéb agro-kemikáliák megjelenése előtt nem láttam a mieink közt senkit ilyen betegségben szenvedni… Sok más ember szenved hozzánk hasonlóan és ez a Törvényszék fogja biztosítani, hogy e történetek eljussanak mindenkihez szerte a világon.”

Szükségünk van ezekre a mezőgazdasági vegyi anyagokra, hogy az egész Föld el legyen látva étellel? – tették fel a kérdést – a hírneves tudós valamint a tárgyaláson a Millennium Intézet elnökeként feltűnő – Hans Herren számára: „Kevesebb hulladék termelése esetén 10 millió ember ellátása megoldható. Több egészség/négyzetméterre van szükségünk, nem pedig több kalória/négyzetméterre.”

A Törvényszék meghallgatásaival párhuzamosan zajlott a Népgyűlés (People’s Assembly), ahol emberek a világ minden tájáról az ipari mezőgazdálkodás okozta hatások megoldás-lehetőségeit vitatták meg. Ahogy sok tanú kiemelte, az egyik legnagyobb kihívás, amivel szembesülnek, hogy hangjukat hallatni tudják. A Népgyűlés olyan fórumot biztosított a közösségeknek, ahol összegyűlhettek és fenntartható megoldásokat találhattak közös problémákra.

The People's Assembly, 15 Oct 2016 © Bas Beentjes / Greenpeace

 A Népgyűlés Hágában

„Harcolnunk kéne magunkért!” – mondta Farida Akhter a Bangladesi UBINIG (fejlesztési alternatívák irányvonalainak kutatásával foglalkozó szervezet) tagja – „Senki sincs biztonságban, ha az ételünk az, ami mérgező.”

Az emberi történetek, mint Feliciano-é, és az aggodalmak, mint Faridá-é milliók ajkain visszhangzanak széles e földön, a mexikói méhészektől kezdve, a francia kistermelőkön át az indiai farmerekig.  A törvényszéki bírák megvizsgálva az előterjesztett bizonyítékokat ki fogják értékelni a vádakat és decemberben nyilvánosság elé tárják megállapításaikat – írta a Greenpeace.

Judges at the Monsanto Tribunal, 15 Oct 2016. © Bas Beentjes / Greenpeace

 Bírák a Monsanto Törvényszéken

 Ezek az ügyek nem csupán a farmereket és környezetvédőket érintik, hanem mindünket. Mindannyiunknak van választásunk: mint állampolgárok és fogyasztók hozhatunk döntéseket, hogy olyanná alakítsuk jövőnket, amilyenre szeretnénk.

 

Kapcsolódó anyagok:

A Monsanto emberiség elleni bűncselekmény miatt áll népgyűlés elé Hágában

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás