A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: police.hu

Több száz liter fáradt olajtól szabadultak meg egy Vas megyei pataknál, sosem lehet helyreállítani a károkat. Egy 41 éves vasi férfi és társa ellen fejezték be a nyomozást a rendőrök. A Sorok patak hídjánál szabadultak meg a fáradt olajos hordóktól és kannáktól.

A Szombathelyi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya büntetőeljárást folytatott egy 41 éves Vas megyei férfi és fiatalkorú társa ellen helyre nem állítható károsítást eredményező környezetkárosítás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt.

2022. januárjában jelzés érkezett a hatóságokhoz arról, hogy Sorkikápolna község közelében, a Sorok pataknál környezetszennyezés történt, oly módon, hogy ismeretlen személyek olajos hordókat és kannákat dobtak a patak medrébe, amelyekből az olaj a talajra és a vízbe folyt.

A Vízügyi Igazgatóság munkatársai a helyszínen megállapították a környezetkárosítás tényét, majd a Rendőrséghez fordultak. A helyszíni szemle adatai alapján 2 db 200 literes olajos hordó, 2 db 5 literes kanna és 5 db 20 literes olajos kanna volt a patak medrében, illetve a meder környékén.

A szombathelyi nyomozók figyelme az adatgyűjtések és kihallgatások során egy nemeskoltai férfira terelődött. Megállapították, hogy a 41 éves férfi alkalmi ismerősével közösen 2021 decemberében azzal a szándékkal, hogy megszabaduljanak a feleslegessé vált fáradt olajtól, gépkocsival a környező erdőbe ment, majd a Sorok patak medrénél megszabadult a feleslegessé vált szállítmánytól. A kannákat és hordókat a patak medrébe dobálták, amelyekből az olaj kiömlött, ezzel helyrehozhatatlan mértékben károsítva a földet és a hozzá tartozó élővilágot.

A vízügyi szakemberek gyors és hatékony környezet tisztítása ellenére a patak vízét olyan mértékben károsították, hogy az még a szakszerű beavatkozással sem volt helyreállítható. Az üggyel kapcsolatban a nyomozók további 1 személyt helyre nem állítható károsítást eredményező környezetkárosítás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgattak ki.

A Szombathelyi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya a szükséges eljárási cselekményeket elvégezte és az iratokat vádemelési javaslattal a Szombathelyi Járási Ügyészségnek megküldte.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás