A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: euronews

Az Európai Unióban három, főszerepet játszó intézmény van: az Európai Bizottság, az Európai Parlament és az Európai Tanács. Mindig is tudni akarta, mi a különbség a sok uniós intézmény között? Íme!

 Képzeljük el őket úgy, mint egy vonatot!
A Tanács a 28 uniós tagállam vezetőit – miniszterelnököket és köztársasági elnököket – tömöríti, és meghatározza az unió politikai irányvonalát – vagy másképpen mondva: a vonat végállomását.
Hogy milyen úton haladjanak a cél felé, azt a Bizottság dönti el, mely a tagállamok és az európai parlament által választott biztosokból áll. A Bizottság foganatosítja az irányelveket, és hajtatja végre a törvényeket.
A Parlament pedig a vonat vezetője. A parlamenti képviselőket az uniós polgárok közvetlenül választják, ők pedig a parlamentbe jutva törvényeket javasolnak és szavaznak meg, miközben a vonatot mindig a Tanács által megszabott úton tartják.

Hány képviselője van az országoknak?
Ez a lakosság számától függ. Németország, mint a legnépesebb ország, 96 képviselőt küldhet, míg a picinyke Málta csupán hatot. Magyarország 21 képviselőt küldhet.

A képviselők általában egy-egy nemzeti párt tagjai, de Brüsszelben sok kis párt helyett inkább a közös célokat, értékrendet valló frakciókba ülnek be. A német kancellár, Angela Merkel pártja pl az Európai Néppárt tagja.

A képviselők választják a Bizottság elnökét is. Azok a pártok, melyek májusban a legtöbb helyet szerzik meg, küldhetik csúcsjelöltjüket a Bizottság elnöki posztjára.

A 2019-es csúcsjelöltekről itt írt bővebben az Euronews, itt pedig a televízióban közvetített vitájukat nézheti vissza.

NE FELEDJÜK:  MÁJUS 26 VÁLASZTÁS!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás