A rovat kizárólagos támogatója

A legtöbb édesanyának fejfájást okoznak a közelgő ünnepek, vagyis a karácsony, a születésnap és a névnap. Ekkor ugyanis már előre azon aggódunk, hogy mennyi új játékkal fog gazdagodni a gyermekünk. Egyfelől természetesen minden szülő örül, hiszen látja a boldogságot a gyermeke arcán, amikor önfeledten bontogatja a csomagokat. De hamarosan felváltja ezt a kétségbeesés, hogy mégis hova fog mindez majd kerülni, hiszen lassan külön lakást lehetne fenntartani a játékoknak.

Most a tudatosságra törekvő szülőknek szeretne segítséget nyújtani a Famiily.hu, hogy miként is lehet kezelni ezt a helyzetet. Az oldalon számos további hasznos tippet is találsz gyermekneveléssel kapcsolatosan, valamint tanácsok is várnak pszichológia témakörben.

Hogyan ne fulladjunk meg a játéktengerben?

Idősebb gyermekek esetében megoldást jelenthet a tárgyi ajándékok helyett az élmény alapú meglepetés. Ez lehet akár közös családi program is, vagy akár csak a gyermeknek és barátainak szóló élmény. Kisebb gyermekek esetében is alkalmazható ez a trükk, de nekik még szükségük van a tárgyi dolgokra is, így önmagában egy élmény alapú ajándék náluk nem állja meg a helyét.

Kisebb gyermekek esetén a meglévő játékok szortírozása a legideálisabb megoldás. Ennek köszönhetően nem csak visszakapjuk a lakás egy részét, amit eddig beborítottak a játékok, hanem még a gyermekünk érzelmi és értelmi fejlődésére is pozitív hatást tudunk gyakorolni, ugyanis elindítjuk őt az autonómia útján. A szortírozás révén ráébred, hogy mely tárgyak is igazán fontosak a számára, és hogy minden döntésnek bizony komoly jelentősége van, megismerkedik a tárgyak értékével, ezáltal pedig sokkal felelősségteljesebbé válik a gyermek.

Természetesen a példamutatás ereje ezen a területen is megmutatkozik. Ne csak a gyermektől várjuk el, hogy megszabaduljon a játékaitól, mutassunk neki példát azáltal, hogy mi is szelektálunk a saját dolgaink közül.

A gyermek idővel megtanulja, hogy a tárgyak őrült halmozása nem feltétlenül jó dolog, és ráébred a rendezett környezet fontosságára, valamint a tárgyak értékét is megtanulja megbecsülni.

Hagyjuk meg a gyermek számára a lehetőséget, hogy ő válogassa ki a kedvenceit, ne a szülő döntsön az egyes játékok sorsáról. Így véletlen sem fordulhat majd elő az, hogy éppen a gyermek szeretett játékát vagy plüssállatát szelektáljuk ki.

Miért fontos mindez?

A rengeteg játék és tárgy révén a környezet rendkívül zsúfolttá tud válni, ahol a ránk telepedő sok-sok inger rossz hatással van a család minden tagjára, ugyanis feszültséget okozhat, nyomasztó hatása lehet. Ellenben a minimalizált tárgyi környezet érezhetően felszabadultabb légkört, és ezáltal nyugodtabb családi életet képes teremteni.

A tudatos nemet mondás bizony nem könnyű feladat, de minden család életében elérkezik az a pillanat, amikor bizony szükségessé válik.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás