Hirdetés

Az agglomerációba költözők közül sokan rosszul mérik fel az ingázás járulékos költségeinek mértékét, pedig a bejárás anyagi vonzata miatt hosszabb távon akár több millió forinttal is olcsóbb lehet Budapesten maradni.

A városba befelé tartó utak zsúfoltak, így egy 20 perces szakasznak akár 1 óra is lehet a megtétele. A lap úgy számolt, a legalacsonyabb Budakeszi és a XII. kerület vonatkozásában a különbség, míg a leginkább a legtávolabb elhelyezkedő Vácról történő bejárás esetén ugranak meg az utazási költségek a kiköltözéssel.  Amennyiben két autót kell fenntartani az említett összegek duplázódnak, így Vác esetében már komoly, 100 ezer forintos költségemelkedéssel számolhatunk, de a második helyezett Gödöllő esetében is átlépi a 80 ezer forintot a különbség.

Ha az utazás miatti költségnövekedés összegét hiteltörlesztésre fordítanánk, akkor egy autó fenntartása esetén a felvett hitel összege 1,65 és 7,5 millió forinttal emelkedne.  A pusztán vételár alapján megállapított milliós agglomerációs árelőnyök könnyen töredékükre olvadhatnak, ha a bejárás költségeit is figyelembe vesszük, ráadásul a dugóban üléssel töltött kieső idő alternatív költsége nélkül.

Budakalász esetében például az árelőny majdnem eléri az 5 millió forintot, a bejárás költségét hiteltörlesztésre váltva, vagyis az utazási költséget egyfajta törlesztésként felfogva azonban azt tapasztaljuk, hogy autóvásárlással is számolva inkább majdnem 5 millió forinttal drágábbnak bizonyulhat kiköltözni a III. kerület Békásmegyeri részéről. Míg Angyalfölddel összevetve közelíti a 2 millió forintot a különbség, amit Budapesten kívül ki kell fizetnünk.  Fontos kiemelni, hogy előbbi számítás alapja, hogy a bejárást autóval oldjuk meg, de természetesen lehetőség van a tömegközlekedés használatára is. A munkahelyek számára törvényi kötelezettség, hogy a bejárás költségét – tömegközlekedés esetén – részben térítsék.  Csak ezt a fajta közlekedési módot használva megőrizhető az agglomeráció árelőnye. Szintén a kiköltözés mellett szólhat, hogy a Budapesten történő vásárláshoz szükséges magasabb hitelfelvétel nem mindenki számára alternatíva, főként a kevésbé hitelképes vásárlók esetében.

A Portfolio pontos, részletes számításait itt találja >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás