Hirdetés

Magyarországon a nemzeti parkok mostanáig a hagyományos szerepek mellett a természet- és tájvédelmi hatósági feladatokat ellátó területi államigazgatási szervként is működtek. Ez a helyzet 2005. január 1-jétől a Zöld Hatóság megjelenésével változik: immáron hazánkban is a nemzetközi gyakorlatnak megfelelő nemzeti parkok működnek majd, hatósági jogosítványok, feladatok terhe nélkül.

Ők a továbbiakban szakértőként működnek közre a hatósági munkában. Tekintettel arra, hogy az egységes hatóságot is a minisztérium irányítja, az ügyek menetében, elbírálásban nem lesz változás, ugyanakkor egy újabb szervezet segíti majd a természeti értékek megőrzését.

A nemzeti park az egész világon ugyanazt jelenti: egy meghatározott területen – általában több tízezer hektáron – a természeti és táji értékek megőrzéséért, gazdagításáért, bemutatásáért felelős intézményt. Magyarországon azonban a nemzeti parkok mostanáig területi államigazgatási szervként is működtek. Ez a helyzet azonban 2005. január 1-jétől a Zöld Hatóság megjelenésével változik, hiszen az új hatóság kezeli majd a természetvédelem – és mellette a környezetvédelem és a vízügy – hatósági feladatait. A szervezeti átalakítás legfőbb célja a hatósági munka színvonalának megőrzése mellett az, hogy a nemzeti parkok valódi, alapfeladataik ellátására koncentráló szervezetek legyenek: természeti értékeinket gazdagítva kezeljék a rájuk bízott területeket, járuljanak hozzá a természettudományos ismeretterjesztéshez, és legyenek a térségfejlesztés meghatározó helyi szervezetei.

Magyarországon 1988 óta a védett természeti területek egyre nagyobb része került állami tulajdonba és nemzeti parki vagyonkezelésbe. Mára 830.000 hektár országos jelentőségű védett természeti területünk van, melyből 2004 év végéig kereken 300.000 hektár – azaz a teljes terület több mint harmada – lesz a nemzeti parkok vagyonkezelésében. Ekkora terület hatékony kezeléséhez már célszerű a vagyonkezelői és a hatósági tevékenység szétválasztása. Már csak azért is, mert mindkét területen olyan mennyiségű feladat halmozódott fel, amit egy intézményen belül csak egymás rovására lehetne tovább fejleszteni. 2002-ben a 10 nemzeti park igazgatóságnak például 43.000 hatósági ügye volt. Ugyanez 2003-ban elérte a 60.000-et, 2004-ben pedig ezt a szintet már szeptemberre sikerült „teljesíteni”. A nemzeti parkok, mint természetvédelmi hatóságok 295 különböző témakörben jogosultak és kötelesek eljárni. Ráadásul a Natura 2000 területek kihirdetésével hatáskörük tovább bővült. Így a kevésbé sürgető feladatok jócskán feltorlódtak, és csak jelentős késéssel oldódnak meg, miközben a hatósági ügyek áradata mellett egyre kevesebb idő jut a valódi természetvédelmi munkára.

Az egységes környezet-természetvédelmi és vízügyi hatóságnál az átvett természetvédelmi feladatok ellátását első lépésben 60 fő látja el. Az új munkatársak többsége a nemzeti parkoktól kerül át a Zöld Hatósághoz. 2005 januárjától a valamennyi területet érintő létszámcsökkentés ellenére a nemzeti parki igazgatóságokon és a hatóságnál 22 természetvédő kollégával többen dolgoznak majd, mint eddig.

Kapcsolódó anyagok:

Zöld utat kapott a Zöld Hatóság

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás