A rovat kizárólagos támogatója

A család és a lakás egy életre szóló döntés. Ezért is fontos a lakás jó minősége, a megfelelő szigetelés kiválasztása, ami jó lehetőséget jelent a rezsi költségek csökkentéséhez is. A korszerű szigetelés, mint befektetés évente átlagosan 8 %-os nettó hozamot hoz, a hőszigetelésre fordított anyagköltség így 12 éven belül megtérül.

A kormányzat több lakáspolitikai intézkedéssel támogatja az új ingatlanok építését és vásárlását. Az otthonteremtési program legfontosabb elemei: a lakásépítési áfa csökkentése, az adó-visszatérítési támogatás, a vissza nem térítendő családi otthonteremtési kedvezmény.  Januártól az új lakások piacán a 27 százalékos általános forgalmi adót 5 százalékra csökkentette a kormány, mely intézkedés jelenleg inkább a beruházóknak kedvez, a lakossági kereslet növekedését az alacsonyabb értékesítési árak serkentenék.

Egyszerűsödött az építésügyi engedélyezés menete is, de a piac fellendülését talán a vissza nem térítendő állami támogatás, a családok otthonteremtési kezdeménye a „10+10 CSOK” ösztönzi majd. Azonban új otthonunk építésénél, vagy vásárlásánál a nem kellően előkészített döntés hosszú távon pénzügyi veszteséget jelenthet.

Tipikus vásárlási hiba, amikor a vételár mellett nem kalkulál valaki az ingatlan fenntartási költségeivel.

Az energiahatékonyabb és így takarékosabb felhasználást az alkalmazott építészeti és épületgépészeti megoldásokkal érhetjük el. Az energiahatékonyság egyik fő eleme a megfelelő szigetelés. A megfelelő hőszigetelő anyag elengedhetetlen feltétele mind a kellemes lakóklíma kialakításának mind az energiaszámlák csökkentésének. A hőszigetelést több évtizedre választjuk, így fontos tájékozódni az egyes szigetelő anyagok tulajdonságairól.

A számba vehető anyagok közül a kőzetgyapot páraáteresztő, hangszigetelő, és víztaszító képességének köszönhetően az egyik legalkalmasabb anyag az épületek hőszigetelésére. A természetes alapanyagú kőzetgyapot élettartama megegyezik az épület élettartamával, és a tűzvédelmet is segíti, mivel nem éghető, hő hatására füstöt nem fejleszt, és megakadályozza a tűz terjedését.

A korszerű szigetelés, mint befektetés évente átlagosan 8 százalékos nettó hozamot hoz, a hőszigetelésre fordított anyagköltség így 12 éven belül megtérül.

A kőzetgyapot szigetelés élettartama megegyezik az épület élettartamával, ha az éves megtakarítást a szigetelés teljes élettartamára kiszámoljuk, minden forint, amit szigetelésbe fektetünk megtérülést eredményez. A jó hőszigetelés az épület állagát is óvja, így növeli az ingatlan értékét. A hőszigetelés megnöveli a falak hőtároló kapacitását, azaz ugyanannyi energiával tovább marad meleg vagy éppen hűvös a lakás, azaz a rezsi költségeken is spórolhatunk.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás