Hirdetés
Forrás: telex.hu

Az Orbán rezsim által milliárdos közpénzekkel támogatott SK ON akkumulátorgyártó vállalat válságban van. A dél-koreai cég vezetői azután hirdettek ki vészhelyzetet, hogy az SK ON, aminek Iváncsán van akkugyára, tíz egymást követő negyedévet is veszteséggel zárt.

A cég azért van bajban, mert az elektromos autógyártók, amelyeket ellát akkumulátorokkal, szintén küszködnek az elmúlt időszakban, jelentősen visszaestek az eladások. Ezért az elmúlt hónapokban a magyarországi akkugyárakban, köztük az SK iváncsai üzemében is elbocsátások voltak (itt azóta már újra toboroznak).

Az SK ON vezérigazgatója a dolgozóknak küldött levelében azt írta, a céget „falhoz szorította” a piaci helyzet, ilyen helyzetekben pedig össze kell fogni. Az egyre halmozódó veszteségek és egyre növekvő adósság miatt múlt hétfőn már komoly költségcsökkentő lépéseket jelentett be a cégvezetés, de elképzelhető, hogy ez sem elég, és anyavállalatának, az SK Innovationnek kell kimentenie a bajba jutott akkus céget – írta a Financial Times.

A dél-koreai SK ON a világ negyedik legnagyobb akkugyártó cége a kínai CATL és BYD és a szintén koreai LG Energy Systems után. A cég 2021-ben vált ki anyavállalatából, azóta nem tudott nyereséget termelni. Az SK-nak Magyarországon Iváncsán és Komáromban is van üzeme.

Nyitókép: iváncsai akkugyár kép: Huszár Dávid / Népszava

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás