Hirdetés
greenfo/MTI

Az Európai Bizottság tegnap az elemekre és akkumulátorokra vonatkozó uniós jogi keret korszerűsítését javasolta, amely magában foglalja az ezek minőségével és forgalmazásával kapcsolatos kötelező érvényű követelések bevezetését.
A testület célja, hogy az uniós piacon forgalomba hozott elemek és akkumulátorok teljes életciklusuk során fenntarthatók, nagy teljesítményűek és újrahasznosíthatók legyenek, és előállításuk tartsa tiszteletben az emberi jogokat és környezetvédelmi standardokat.

E javaslat értelmében, 2024. július 1-jétől csak olyan újratölthető ipari és elektromosautó-akkumulátorok kerülhetnek forgalomba az uniós piacon, amelyek szénlábnyomára vonatkozóan nyilatkozatot állítottak ki. A bizottság célértékek megállapítását is javasolja a termékek újrafeldolgozott anyag-tartalmára, valamint a kimerült elemek újrafeldolgozására vonatkozóan. A testület hangsúlyozta, hogy az újrafeldolgozás fokozása érdekében a használaton kívüli elemek és akkumulátorok jelenlegi 45 százalékos begyűjtési arányát 2030-ig 70 százalékra kell emelni.

Az ilyen előírások betartása jelentős mértékben járul hozzá egy versenyképesebb akkumulátoripar kialakulásához Európában, továbbá előmozdítja a klímasemlegesség 2050-ig történő megvalósítását is.

Az akkumulátorok iránti kereslet gyorsan nő, és 2030-ra várhatóan a 14-szeresére fog ugrani, ami a nyersanyagok iránti kereslet megugrásához vezet, ezért környezeti hatásukat minimálisra kell csökkenteni – áll a javaslatban.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás