Hirdetés
greenfo/MTI

A radioaktív anyagokról országosan összesített számítógépes központi nyilvántartást továbbra is vezetni kell, azonban a nemzeti fejlesztési miniszter rendelete törli a nyilvántartás tartalmának a felsorolását – a jogszabály a pénteki Magyar Közlönyben jelent meg.

Egy 2010-ben hozott közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszteri rendelet kimondja: a radioaktív anyagokról országosan összesített számítógépes központi nyilvántartást kell vezetni. A központi nyilvántartás rendszerének kialakítása, működtetése és a helyi nyilvántartások ellenőrzése a nukleáris és radioaktív anyagokra vonatkozó hatósági jogkörében eljáró Országos Atomenergia Hivatal feladata. A központi nyilvántartás részletes tartalma – amely elsősorban a tulajdonosok, birtokosok adatairól szól – most kikerül a rendeletből.

Az igazságügyi és rendészeti miniszter 2007-es rendelete is foglalkozik a központi nyilvántartással. Ebből a jogszabályból kikerül az a mondat, hogy a rendelet hatálya alá tartozó nukleáris anyagokról, valamint a nukleáris üzemanyagciklussal kapcsolatos tevékenységekről, telephelyekről központi nyilvántartást kell vezetni. A második hatályon kívül helyezett mondat a következő: a központi nyilvántartástól valamennyi nukleáris anyaggal rendelkező és adatszolgáltatásra kötelezett szervezet kérhet információt a saját adatairól.

Végül kikerül a szövegből az is, hogy a nukleáris anyagok központi nyilvántartását olyan módon kell vezetni, hogy abból bármikor megállapítható legyen az egyes nukleáris anyaggal rendelkező szervezetek rendelkezése alá tartozó nukleáris anyagok minősége és mennyisége; az összes nukleáris anyaggal rendelkező szervezet rendelkezése alá tartozó nukleáris anyagok minősége és összesített mennyisége; a nukleáris anyagoknak a nukleáris anyaggal rendelkező szervezetek közötti forgalma; végezetül pedig a nemzetközi jelentésekben és adatszolgáltatásokban szereplő adatközlések helyessége.

A két korábbi rendelet egyes részeit hatályon kívül helyező új rendelet mától hatályos.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás