A rovat kizárólagos támogatója

Az Európai Parlament megnyitotta az utat az uniós karbonadó bevezetése előtt. A most elfogadott javaslat szerint adót vetnének ki azon országok termékeire, ahol az uniósnál lazább kibocsájtási szabályok vannak érvényben.

Az EP-képviselők nagy többsége megszavazta a dokumentumot, amellyel a legnagyobb szennyező országokat próbálják rákényszeríteni a kibocsájtáscsökkentésre.
“Ha az Európai Unió és az Egyesült Államok össze tudna fogni a klímavédelemben és az iparvédelemben, az csodás hír lenne. Ami Kínát illeti, egyrészt ők rengeteg szén-dioxidot bocsájtanak ki, másrészt rengeteget fejlesztenek. Az ország részt vesz a szén-dioxid-kereskedelemben is” – mondta egy zöldpárti EP-képviselő, Yannick Jadot.

Ez az adónem évente 5 és 14 milliárd euró közötti bevételt jelenthet az uniós költségvetés számára. A közterhet a nagy energiaigényű termékek importjára vetnék ki, mint amilyen a cement, az acél, a papír és az üveg.

A javaslat több kompromisszumot is tartalmaz, ami csalódást okozott a környezetvédőknek. A szövegből ugyanis kikerült az, hogy a szennyező szektorok támogatásait mielőbb ki kellene vezetni Európában. Ez problémát jelenthet a kereskedelmi világszervezettel folytatott tárgyalásokon.

“Fontos, hogy többoldalú tárgyalások mentén jöjjön létre az egyezség, ezt világosan kimondja a Kereskedelmi Világszervezet. A jelenlegi juttatásokat gyorsan ki kell vezetni kibocsájtások kereskedelmi rendszeréből. Ennek következtében Európában emelkedhet a fosszilis energiahordozók ára, ami szükséges a kontinens dekarbonizálásához” – mondta a kérdés kutatója, Simone Tagliapietra.
Törökország és Oroszország valószínűleg ellenezni fogja az új adónem kivetését, annak ellenére is, hogy a legszegényebb országok átmeneti mentességet kaphatnak majd. Az Európai Parlament által elfogadott előterjesztének nincs kötelező jogi érvénye, de az Európai Bizottság a nyárig jogszabály-javaslatot tesz majd az ügyben.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás