A rovat kizárólagos támogatója

Ritka madárvendég tisztelte meg Baranyát. A madarászok szerint a vándorfüzikének a mostani pécsi volt a második megyei megfigyelése.

A vándorfüzike ázsiai elterjedésű madárfaj, Költőterülete keleti irányban az Urál-hegységtől az Ohotszki-tengerig terjed, déli irányban pedig a Himalája északi lábáig húzódik – írta legutóbbi hírlevelében a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány.

A vándorfüzike testhossza 10 centiméter, szárnyfesztávolsága 14-20 centiméter, testtömege 4-9 gramm. Leginkább a zárt állományú nyír-, nyár- és fűzerdőket kedveli. Augusztus végén kezdődik őszi vonulása, telelésre Délkelet-Ázsiába vonul, de egyes példányok az eredeti vonulási iránnyal ellentétesen is mozoghatnak, és egészen a Brit-szigetekig eljutnak. A faj napjainkban az egyik leggyakoribb ázsiai kóborlónak számít Európában.

Vándofüzikét elsőként 2014. február 20-án figyeltek meg Baranyában, a madár Nagyharsányban tűnt fel. A jelek szerint idén nagyobb számban jelent meg a Kárpát-medencében, mert az ország több pontján is észlelték jelenlétét.  Október 6-án Pécsett, a tettyei városrészben sikerült egy példányt megfigyelni a hazánkban védett, 25 ezer forint eszmei értékkel bíró madárból, ami a faj második baranyai előfordulását jelentette.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek