A rovat kizárólagos támogatója

Őzlábakat és tiltott vadászati eszközöket találtak két nyírvasvári férfinál. Hurkuk két macskát is elpusztított.

A Nyírbátori Rendőrkapitányság állatkínzás és lopás elkövetésének megalapozott gyanúja miatt vett őrizetbe két nyírvasvári férfit. A rendelkezésre álló adatok szerint a két szomszéd tiltott vadászati módszerekkel, hurokkal és nagy erejű tányér csapdával (lásd police.hu fotó) ejtett el több alkalommal különböző állatokat, őzeket, fácánokat.

A rendőrség a házkutatások során megtalálta házaik kertjében az állatok elejtésére alkalmas módon kihelyezett dróthurkokat és csapdákat valamint egyikük portáján egy frissen megtisztított és felbontott fácánkakast valamint egy vashordóban 24 db őzlábat. Az őrizetbe vett orvvadászok gyanúsítotti kihallgatásuk során a terhükre rótt bűncselekmények elkövetését elismerték, egyikük bevallása szerint az elmúlt héten az általa kihelyezett hurkokkal két macskát is elpusztított.

Jogszabályi háttér:  1978. évi IV. törvény a Büntető törvénykönyvről

Állatkínzás 266/B. §

(1) Aki
a) gerinces állatot indokolatlanul oly módon bántalmaz, vagy gerinces állattal szemben olyan bánásmódot alkalmaz, amely alkalmas arra, hogy annak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza,

b) állattartóként, háziasított emlősállatot vagy az ember környezetében tartott veszélyes állatot elűzi, elhagyja vagy kiteszi, vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) Az (1) bekezdés szerint büntetendő, aki a vadászatról szóló törvény által tiltott vadászati eszközzel vagy tiltott vadászati módon vadászik, illetőleg a halászatról szóló törvény által tiltott halfogási eszközzel vagy módon halászik vagy horgászik.

(3)A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha az (1)–(2) bekezdésben írt bűncselekményt olyan módon követik el, hogy az az állatnak különös szenvedést okoz.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás