Hirdetés

Costel Alexe környezetvédelmi miniszter egy Iaşi megyei erdőben tett látogatása alkalmából tegnap megígérte, hogy törvény fogja védelmezni Románia évszázados erdőit. Románia öreg erdőit jelenleg kitermelik, de ezentúl „évszázados erdő” címet kapnak, és törvényi oltalom alá kerülnek.

A tárcavezető azt mondta, hogy az ilyen erdőkben nem eszközölnek több erdészeti beavatkozást. Minden állami intézményt, amelynek erre a célra alkalmas erdő van a tulajdonában, arra biztatnak, hogy kérvényezze a környezetvédelmi minisztériumtól, hogy a szóban forgó erdőt úgynevezett erdőparkká alakítsák. Azt is elmondta: céljai között szerepel a szűz és kvázi szűz romániai erdőfelület megduplázása. Ugyanakkor felhívást intézett az egyetemekhez, kutatási központokhoz és civil szervezetekhez, hogy vegyenek részt ezen érintetlen erdők felmérésében.

„Európa érintetlen erdejeinek kétharmada jelenleg Romániában van. Azt szeretném, hogy ne mi legyünk az utolsók, akik még látjuk a romániai évszázados erdőket. Ezeknek addig kell élniük és lábon állniuk, amíg a természet akarja” – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy azokat az erdőket, amelyek fái képesek 3-500 évig is élni, a jövendő nemzedékeknek is élvezniük kell.

Costel Alexe szerint jelenleg Romániában 38 ezer hektáron terülnek el 140-150 évesnél öregebb csere-, tölgy- és fenyőerdők. Ezeket jelenleg kitermelésre használják, de miután a törvény oltalma kerülnek, többé semmiféle erdészeti beavatkozást nem szabad majd elvégezni bennük. „Országos szinten 8364 évszázados erdőt azonosítottunk, amelyeket jelenleg kitermelnek, és felszólítottuk a Romsilva erdészeti igazgatóságot, hogy szeptember 15-ig mindezeket az erdőket vonják védelem alá konzerválás céljából” – jelentette ki a környezetvédelmi tárca vezetője, aki 100 ezer hektárra szeretné növelni a védett erdők összterületét – írta a Maszol.ro portál.

Keleti szomszédunknál a hivatalos fakitermelésen kívül a fatolvajok is jelentős veszélyt jelentenek az erdőkre, valóságos háború dúl ennek megfékezésére, a  román erdészeket lőfegyverrel szerelték fel, miután 2019-ben már a második erdészt ölték meg fatolvajok. A Greenpeace szerint a megengedettnél évente 2 millió köbméterrel több fa tűnik el a román erdőkből – főleg a Nyugat-Európai cégek és megrendelői igények miatt.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás