A rovat kizárólagos támogatója

Munkagépek dübörgésére riadtak fel Zsombón augusztus 7-én reggel, buldózerek, markolók és láncfűrészek zaja verte fel a Szegedtől északnyugatra fekvő nagyközség lakóit. Az egyik helybeli, Kármán Balázs elmondása szerint egy záportározó tó kialakítása kezdődött el egy olyan területen, ahol az eddigi felmérések szerint 170 millió forint eszmei értékű védett növény található.

A Sokszínű vidék nemrég számolt be a szenzációs botanikai felfedezésről: a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság szakértői rengeteg, Magyarországon ritkaságszámba menő védett növényfajt azonosítottak a Zsombót körbefogó szikes területeken, réteken.

A lap egyik olvasójának információja szerint a záportározó munkálatait uniós forrásból finanszírozzák, a zöld program célja a neve alapján a biodiverzitás megőrzése és fenntartása lenne. Ehhez képest, mint a beküldött képeken látszik, védett növényeket dózerolnak el, a nádast pedig feltöltik a ledózerolt talajjal. Olyan növények esnek áldozatul a munkálatoknak mint a mocsári kosborok, poloskaszagú kosborok, kisfészkű aszat, korai gyíkpohár, sokvirágú habszegfű, budai imola és a kis ezerjófű. A terület nádasaiban a nádi énekes madarak mellett a védett hüllők, kétéltűek tűnnek így el, felszámolják az évek óta itt fészkelő barna rétihéja fészkelőhelyet, megszűnik a pocgém otthona – sorolta Kármán Balázs.

Aki azt állítja, hogy a jelenleg rét, illetve szántó besorolású ingatlanok átsorolása nem történt meg, pedig vízgazdálkodási területté kellene átsorolni ahhoz, hogy szabályosan kezdődhessen rajta a munka. A helyszínre érkeztek a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság területkezelői, akik jegyzőkönyvezték a munka elkezdését, de azt is rögzíthették, hogy a vízjogi engedély előírásai ellenére a felső 25 centiméter kitermelt talaj nem került külön deponálásra, hanem mélyfekvésű nádast töltenek fel vele.

A 24.hu kérdéseit elküldte a nemzeti parknak és Zsombó polgármesterének, Gyuris Zsoltnak is, amint válaszolnak, kiegészítik cikküket.

Zsombóval a 24.hu legutóbb akkor foglalkozott, amikor a helyi szabályozási tervben hirtelen felbukkant egy repülőtér terve. Erről aztán kiderült, hogy egy szikes tó aljára tervezték, és a zajvédelemről szóló résszel kapcsolatban a hamis magánokirat felhasználásának gyanúja merült fel.Megmenekült a reptértől a „ 20 milliárdos csoda kosboros” Nagy BaraA botanikusok legnagyobb meglepetésére, eddig ismeretlen és elképzelhetetlen mennyiségű (összesen 20 milliárd forintnyi) kosbor állományt fedeztek fel helyi természetvédők a Szegedtől északnyugatra fekvő Zsombó nagyközség határában 2021 tavaszán – nyár elején. Erről beszélgettünk a június 9-i podcastunkban

Nyitókép: Zsombó melletti növényirtás fotó: Kármán Kolos

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek