A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: www.hnp.hu

2011. október 13-án délután a Kunhegyes határában található Villogó-halastavon a védett nyári lúd egy példánya elejtése közben ért tetten egy helyi vadászt a Természetvédelmi Őrszolgálat.

Az elkövető a cselekményt elismerte, ellene a Hortobágyi Nemzeti Park Természetvédelmi Őrszolgálata eljárást kezdeményezett védett természeti érték elpusztítása miatt. A rendőrség bevonásával megindított eljárás során gyorsan kiderült, hogy a védett faj elejtése mellett egyéb vadászati szabálysértés is történt, így az elkövető ellen jogosulatlan vadászat miatt is eljárás indult.

A nyári lúd (Anser anser) védett madárfaj, egyetlen egyed pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 50.000 Ft.
A Kunhegyes határában található Villogó-halastó a védett nyári lúd jelentős szeptember-október hónapi gyülekezőhelye, rendszeresen 5000-7000 példány tartózkodik a halastavon, a madarak pedig a környező mezőgazdasági földek tarlóira járnak ki táplálkozni. Általában október végén a nagy lilikek érkezésével csökken a nyári ludak száma, amikor helyüket folyamatosan veszik át az északról érkező lúdtömegek.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében a nagy lilik és a vetési lúd vadászati idénye december 1-től indul a csapataikban előforduló védett (nyári lúd) és fokozottan védett lúdfajok (kis lilik, vörösnyakú lúd) oltalma miatt.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás