A rovat kizárólagos támogatója
MTI - Phoenix

Harmincnál több védett barna pelikán zúzta össze magát az elmúlt hetekben az Egyesült Államok déli Arizona államának országútjain, mivel a magasból éltető és enyhet adó víztükörnek nézték az autóutak tűző naptól csillogó, forró beton felületét.

A szerencsétlen madarak a vízre akartak leszállni, víz azonban nem volt ott, csak a hőségtől vibráló fényű beton, ami igen fájdalmas sérüléseket okozott a madaraknak. A Yuma és a főváros Phoenix közötti térségben talált sebesült pelikánok az útfelülettel való szerencsétlen találkozás következményei mellett kiszáradástól és súlyos gyengeségtől is szenvedtek.

Természetvédelmi szakemberek szerint a madarak az Egyesült Államok nyugati partvidékén a szárazság miatt a szokásosnál kevesebb élelmet találnak, ezért az ország belseje felé igyekeznek táplálék, elsősorban kedvenc eledelük, hal után kutatva. A 43 Celsius fokos levegőben felforrósodó útfelület által visszatükrözött napsugarak, illetve az út feletti forró és hideg légrétegek keveredése nyomán délibábszerű képződmények keletkeznek, ez megzavarja a madarakat, amelyek tavaknak nézik a járdák és az országutak sima betonját.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás