A rovat kizárólagos támogatója

Október 23-án a két napra lezárt Zalaegerszegen Csülök kordon mögött (meghívásos beszéd az ábrándos csókosoknak, akik az örökkévalóságra készülnek) az övéinek olvasott fel. Rekedt volt a hangja és a személyisége súlyosan megfáradt. Ilyen zagyvaságokat talált felolvasni (a memorizálás sem megy egy ideje): „Szerencse a szerencsétlenségben, hogy nem a baloldal van kormányon. A nemzeti kormány nem szokott megijedni, képes megvédeni az országot itthon és külföldön egyaránt.

A vidékieket lesajnáló baloldal szerint nem helyénvaló ma Zalaegerszegen ünnepelni… […] Ne törődjünk azokkal, akik hol az árnyékból, hol a brüsszeli magaslesről lövöldöznek Magyarországra – mondta a miniszterelnök. Ugyanott fogják végezni szerinte, ahol az elődeik. Fenyegetés lenne ez? Lesz majd körömletépés is?
Micsoda elképesztő erkölcsi mocsár Budapestet a vidék ellen hangolni? Szó itt elakad. Mondja ezt egy olyan alapjaiban szociopata figura, aki képtelen ellenvéleményt elfogadni, akinek a demokráciáról alapvető fogalma sincs már. Felülírta ezt a birtoklási és kormányzási láz. Orbán átvezeti Magyarországot Putyinhoz, eladósítja Kína felé. Vissza Ázsiába véreim, mégis Koppány az, akit választunk, bár Istvánt éltetjük. Ez lenne a klasszikus konzervatív és keresztyén politika? (Innen egy mondatot most kifütyültem.) Mindezzel nem mondom azt, hogy a baloldal milyen ropogós. Illetve talán csak ilyesmit tud. Új politikusi nemzedék szükségeltetik, ahol a nemzet szolgálata nem hamis, s amely a korában él, s nem annak hamisítványában.

A kormány kiárusítaná a magyar természetvédelmi területeket

„Védett természeti terület értékesíthető! Gyakorlatilag ez áll abban a törvényjavaslatban, amit Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyújtott be pár napja az Országgyűlés elnökének.”
– Éppen tegnap mesélte Bayer Zsolt a Hír tévében, hogy Semjén Zsolt osztálytársa volt. A nagy generáció az emeleti WC-ben trafikált és állítólag Semjén a tamponautomatákat hiányolta a fiú WC-ből, de talán ez csak Bayer otromba fantáziálásának egyike, amit a fejüket ingató nyugdíjas hölgyek előtt adott elő a saját show-műsorában. Jó ízléssel nem vádolnám meg a mellszobros váteszt. Semjénből egyébként is árad a puritán vadászerkölcs és formálisan az új jogrendszer is, gondolom ezt a Pázmányon vallásetikai órákon oktatták neki, ahová járt. Nagyon más lehet, mint a református Debrecenben, ahová viszont én.
„Ha tehát valakinek egy szép nemzetipark-darabkára, vagy mondjuk a közeli tájvédelmi körzet egy szeletére fájna a foga, akár meg is vásárolhatja azt magának. Ez a felbecsülhetetlen értékű természeti kincseink gátlástalan kiárusítása. A Greenpeace Magyarország azt követeli, hogy a kormány azonnal vonja vissza a felháborító törvényjavaslatot.”

– El is képzelem a magántermészetvédelmet. Vagy talán mégsem.
„A kormány továbbra sem kíméli hazánk természeti értékeit. Idén augusztusban védett erdeinkben engedélyezte a tarvágást, most pedig egy olyan törvényjavaslatot nyújtott be az Országgyűlésbe, mely lehetővé tenné, hogy természetvédelmi területeink magánkézbe kerüljenek. A törvényjavaslatban ugyan az áll, hogy ez csak a természetvédelmi kezelésért felelős szerv előzetes jóváhagyásával történhet meg, ám azt nem lesz nehéz megszerezni, mivel független természetvédelmi hatósági rendszer már rég nincs Magyarországon. A vevőnek csupán annyit kell tennie, hogy megígéri a szerződésben, hogy vigyázni fog a területen található természeti értékekre, és erről időnként írásban is beszámol.”

– Ígéretekben bővelkedünk. Orbán Viktor az 1956-os emlékezés helyett a vidéket becsmérlő Budapestről beszélt, saját komplexusáról.
Mert csak a vidéki népek a frankók. A választói. Én, mint vidéki, Debrecenben voltan akkortájt gyerek a Sárkány néni által lakott légópincében és a városban bizony hajnalban már átdübörögtek a tankok (eldugtuk gyorsan az órákat és a világvevőt, vagyis egy-éjszakás kaland volt csupán a MÁV Igazgatóság előtt). Pár napra rá édesapámat is a rendőrségen vallatták, aztán a munkahelyén lefokozták.

Csülök fejében minden változóban, Nagy Imre szobra is elkerült valahogy a Kossuth tér közeléből és a kormánypárt feltűnően passzívvá vált az ünnepekre. Az oroszokat nem piszkáljuk.
Tényleg függ valahogyan tőlük a titokzatosan oroszbaráttá vált Orbán?

„A törvényjavaslat azért is rendkívül aggasztó, mert egyértelműen a bevételszerzés a cél: az indoklásból az látszik, hogy az ’értékesítési potenciállal’ rendelkező területeket kívánják eladni, azaz kiárusítják az állami vagyont. Csakhogy ez nem egy épület, régi gyár vagy telephely. Amiről szó van, azok a jogszabály-módosítás szerint jelenleg csak a ’művelés alól kivett védett természeti területek’, amelyek lehetnek például felhagyott bányák, utak, csatornák, árkok, mocsarak. Azonban ezeket az évek óta zavartalan természetvédelmi oltalom alatt álló területeket legtöbbször már visszafoglalta a természet. Van olyan felhagyott bányánk, ahol rendkívül ritka uhu bagoly él, értékes, kiszáradással fenyegetett, de még meglévő mocsarak, a csatornapartokon pedig gyakran óriási a biológiai sokféleség, rovarok, békák, siklók és madárfajok tucatjai élhetnek ezeken a helyeken.”

– A természetvédelmi területek odavetése az ’akarnokoknak’ a Hubertus-ügy után meg sem lep

„Az Alkotmánybíróság korábban már többször kimondta, utoljára a Natura 2000 területek eladása kapcsán is, hogy hazánkban a védettségi szint nem csökkenhet. Csakhogy az már önmagában is a védettségi szint csökkenése, hogy az állam átruházza a tulajdonjogot, és tulajdonképpen a magyar emberek nevében lemond természetvédelmi területekről. És bár felügyeletet továbbra is gyakorolhat, a jogérvényesítés közvetett lesz. A valódi hatalom átkerül magánszemélyek kezébe, akiknek a terveit, az akaratát az állam csak közvetve, feltételekkel tudja felülbírálni.”

– A természetvédelem ügye egyértelműen Nagy Istvánnál maradt. Kompenzálásképpen felszerel majd néhány új műfecske-fészket a Vigadó Palota Irodaház tetejére. Ungár Péter, mint kezelő tulajdonostárs örül majd neki.

„»Most, amikor dübörög a klímaválság és az emberiség történetének legnagyobb kihalási hullámát éljük meg, a politikusaink még mindig azzal vannak elfoglalva, hogy mi az, ami eladható, kisajátítható és gyorsan pénzt fial – legyen az erdő, tópart, hegyoldal, ásványkincs vagy termőtalaj. Meggyőződésünk, hogy ha ez a törvényjavaslat átmenne, az kezdő lépése lenne egy olyan folyamatnak, amelyben magánkézbe adják és pénzzé teszik hazánk többi, különleges természeti értékét, védett területeit, amelyek a természet utolsó menedékei, és amiket nem lehet kisajátítani, hisz ez a miénk, a magyar embereké és a gyermekeinké. Ezt minden eszközzel meg kell akadályoznunk!« − mondta Rodics Katalin, a Greenpeace Magyarország természetvédelemért felelős munkatársa.”

– Egyetértek. Mérhetetlen a birtoklási vágy ennél a politikai vonulatnál. Semmitől sem lakik jól ez a Kisgömböc.

„A Greenpeace Magyarország azt követeli, hogy azonnal vonja vissza a kormány ezt a törvényjavaslatot és a lehető legmagasabb szinten biztosítsa hazánk védett természeti értékeinek megőrzését, hiszen ezek nélkül elveszítjük azt a lehetőségünket, hogy a klíma- és ökológiai válságot enyhítve egy élhető országot biztosítsunk a magyar embereknek.”

– Mi mást lehetne ez ellen tenni? Viszont mit tesz Semjén Zsolt az aranyozott torkú Bayer egykori spanja, aki egyébként – mint egykori Népszabis – tegnap megemlékezett 56-ról. A párttagok között szem nem maradt szárazon.
Darvas Béla

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás