A rovat kizárólagos támogatója

„Rendeződött a hármashatárhegyi repülőtér sorsa, célt ért a környéken élők, a kirándulók és a repülés szerelmeseinek összefogása, a védetté nyilvánítás és a rengeteg egyeztetés” – jelentette be Facebook-oldalán Őrsi Gergely, a II. kerület polgármestere.

Mint Őrsi FB oldalán írta,: hosszú út vezetett ideáig. Vagyonkezelői szerződés felmondása, éveken át tartó pereskedés után, ahogy bizonytalanná vált a terület sorsa, környékbeliek, erre kirándulók, a természet és a vitorlázórepülés rajongói tettek meg mindent annak érdekében, hogy megmaradhasson a terület jelenlegi formájában.
Fontos volt a terület és funkció védettségének a létrejötte is: még 2021 szeptemberében kezdeményezésemre, a Kerületfejlesztési Bizottság felvette a repteret az értéktárba, vagyis a területen a repülési funkció is védett értékké vált a természeti értékek mellett.

Ugyanekkor vehettem át Neumann Alextől azt a petíciót, amit 2196-an írtak alá a Hármashatárhegyi repülőtér fennmaradásáért. A II. kerületi önkormányzatban ezt megelőzően, 2020. nyarán kezdeményeztük a pesthidegkúti vitorlázó repülőtér védetté nyilvánítását. Célunk már akkor is a leghatékonyabb és a legerősebb védelem biztosítása volt a reptér számára.

2021 nyarán a kerület közösségi költségvetésén az itt élők által kiválasztott javaslatok közé kerület az “értékmegőrzés és repüléstörténeti hagyományok továbbörökítése a Hármashatárhegyi Sportrepülőtéren”. Ennek megfelelően 8 millió forinttal támogatja a kerület a repüléstörténeti gyűjtemény létrehozását a Hármashatárhegyi Sportrepülőtér területén.

Szerveztünk reptéri fórumot, egyeztettünk a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel és a Pilis Parkerdő Zrt-vel a reptér jövőjéről. Mostanra pedig megérkezett a terület hosszú távú rendeződéséről szóló hír, hiszen 2022. május 3-án megkötötte a 10 évre szóló szerződést a MSE 100 – 100 éves a Műegyetemi Sportrepülő Egyesület a Pilisi Parkerdő Zrt.-vel, 2022. május 10-én pedig megtörtént a birtokbaadás.

Köszönöm mindenkinek, aki segítette a repülőtér ügyét!
Jó kirándulást és jó repülést kívánok mindenkinek!
Vigyázzunk egymásra!
Vigyázzunk Budára!

Nyitókép: Kirándulók a nem üzemelő Hármashatárhegyi repülőtér leszállópályáján 2014. június 2-án.  Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás