A rovat kizárólagos támogatója

Ma van az európai nemzeti parkok napja. Magyarország 10 nemzeti parkkal büszkélkedhet, vagyis büszkélkedhetne, ha nem azt látnánk, hogy az elmúlt 13 évben a nemzeti parkok szisztematikus leépítése zajlik.

A leépítés előzményei már régebben is láthatóak voltak: 2005-ben elkezdték szűkíteni a nemzeti parkok jogköreit és finanszírozását, illetve már akkor elindult a természetvédelmi szakemberek háttérbe szorítása. Ám a Fidesz hatalomra kerülése nagyságrendileg felgyorsította ezt a folyamatot. Közismert, hogy Orbán Viktor hadat üzent a környezetvédelmi intézményrendszernek, és bár leglátványosabb intézkedése az önálló környezetvédelmi tárca megszüntetése volt, a háborúja nem kerülte el a nemzeti parkokat sem.

A hatósági funkcióikat már korábban elvesztett nemzeti parkok az elmúlt közel másfél évtizedben egyre nehezebb helyzetbe kerültek. Finanszírozásuk csökkenése mellett a munkatársi létszám csökkentése is sújtotta őket, a hírek szerint jelenleg is újabb leépítésekre készül a kormányzat. A hozzájuk tartozó földterületek vagyonkezelése is egyre inkább más állami testületek, például a – természetvédelmi célok érvényesítésére alkalmatlan – nemzeti földalap vagy az erdőgazdaságok kezébe került.

A nemzeti parki területek kezelésénél sokszor nem vagy alig lehet a természetvédelmi érdekeket érvényesíteni, az erdészeti, a vadászati vagy a turisztikai beruházási szempontok rendszeresen felülírják a természetvédelmi célokat. Még uniós védelem alatt álló, Natura 2000-es területeken is előfordul, hogy egyszerűen az erdőterveket tekintik kezelési tervnek, sima fakitermelési logika mentén gazdálkodva kiemelt jelentőségű, az EU-jog által védett területeken. 2015-re már odáig is eljutottak, hogy megpróbálták eladni a nemzeti parkok földjeit. Szerencsére az utolsó pillanatban az Alkotmánybíróság megálljt parancsolt, de a törekvés azóta is napirenden van.

Nemzeti parki területeken egymást érik a NER-közeli, pusztító beruházások, nagy tavaink partjának katasztrofális beépítése a Fertő tótól a Balaton-partig, a politikai hátszéllel megvalósuló projektekkel pedig sem a környezetvédelmi hatóságok, sem a nemzeti parkok nem tudnak szembeszállni.

Átalakították az erdőtörvényt is – a korábbi tiltásokkal szemben ismét lehetővé téve a tarvágást, illetve a vegetációs időszakban történő fakitermelést, amely súlyosan veszélyezteti a helyi élővilágot és sérülékenyebbé teszi a talajt.

A nemzeti parkok többségénél elmaradt az övezetesség kialakítása, a magterületek, a védőövezetek és pufferzónák kialakítása, a legértékesebb területek kivonása például az erdőgazdálkodás alól.

A nemzeti parkok jogköreinek megtizedelése a biodiverzitást is súlyosan veszélyezteti. A WWF Magyarország adatai szerint hazánk „erdőterületének alig két százalékát teszik ki az élővilág megőrzése szempontjából kulcsfontosságú, 120 évnél idősebb erdők”. Ennél is aggasztóbb, hogy az egyharmaduk nem részesül természetvédelmi oltalomban, és így a „védett és fokozottan védett állami területen található öreg erdők több mint felén fakitermelés folyik”. Márpedig tudjuk, a biológiai sokféleség csökkenése a XXI. század egyik legnagyobb fenyegetése.

A Párbeszéd – ZÖLDEK elengedhetetlennek tartja, hogy a hazai nemzeti parkok is megfeleljenek az európai normáknak, területeik megfelelő védelmet kapjanak, kezelésük a természetvédelmi célokkal maradéktalanul összhangban álljon, az övezetesség kialakításával világossá váljanak a beavatkozásoktól mentes magterületek, a védelmi és pufferzónák közti különbségek. Elengedhetetlen a megfelelő finanszírozás és szakemberállomány visszaállítása, és az erdőgazdálkodással, a vadászati érdekekkel és beruházásokkal szemben a kellő politikai támogatás biztosítása a természetvédelmi érdekek hatékony érvényesítése érdekében.

Orbán Viktor nem titkolja a Zöldek és a környezetvédelem iránti ellenszenvét. Mivel a jelenlegi kormánytöbbségtől a magyar természetvédelem semmi jót nem remélhet, létfontosságú, hogy legalább az Európai Parlamentben megvédjük a nemzeti parkjainkat és a természetes élőhelyeinket.

Budapest, 2023. május 24.
Jávor Benedek,  a Párbeszéd – ZÖLDEK európai parlamenti listavezetője

Kapcsolódó anyagok:

Aggódik a nemzeti parki természetvédelemért a jövő nemzedékek szószólója

Az Orbán kormány leépítésre készül a nemzeti parkokban?

A Farkas, a Keselyű és két füstölgő puskacső

Szétmálló 222 milliós természetvédelemi beruházás a Mátrai Tájvédelmi Körzetben

Áder sajtómunkás – zöldül a narancs

Tegye a Fertő-partot a veszélyeztetett örökségek listájára az UNESCO

Meg lehet-e védeni az Orbán kormányától a magyar környezetet?

A nap vicce: Magyarország számára kulcsfontosságú a környezetvédelem

A természeti bűncselekmények hazai áldozatai

Orbán “akkumulátornagyhatalmi” gigantomániájának környezetszennyezései

Az Orbán kormány újabb száz környezeti bűne, vagy több2

Az Orbán-kormány első áldozatai a környezeti értékek voltak

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás