A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Négy év alatt 441 új fajt – közöttük egy vegetáriánus piranhát – fedeztek fel az amazóniai esőerdőben – közölte több kutatás eredményeit összegezve a Természetvédelmi Világalap (WWF).

Legalább 258 új növényfajt, 84 halat, 58 kétéltűt, 22 hüllőt, 18 madarat és egy emlőst vettek lajstromba a WWF szerint, amely számtalan új rovar- és gerinctelen faj felfedezéséről is említést tett.

"Az elmúlt négy év során hetente áltagosan felfedezett két új fajjal nyilvánvaló, hogy a különleges Amazónia továbbra is a világ egyik legfontosabb biológiai sokféleség rezervátuma" – mondta Damian Fleming, a WWF nagy-britanniai szervezetének Brazíliáért és Amazóniáért felelős igazgatója. Ezek közül a fajok közül számos csak ebben a térségben található, ami miatt még sérülékenyebbek az erdőirtás következményei által.

A WWF szerint erdőirtással percenként három futballpályányi amazóniai erdőt tesznek tönkre. A kizárólag növényekkel táplálkozó vegetáriánus piranhát – tudományos nevén Tometes camunanit – veszélyezteti a sziklák között található élőhelyét elpusztító gát- és bányaépítés.

Az új felfedezések között szerepel a titimajmokhoz tartozó Callicebus caquetensis, amelyik dorombol, egy körömnyi nagyságú béka, valamint egy rendkívül félénk gyíkfaj, a Gonatodes timidus.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás