A rovat kizárólagos támogatója
(X)

A végbéltályog, végbélsipoly és a végbélgyulladás olyan betegségek, amelyeket a legjobb elkerülni.

Mindkettőt fertőzés okozza, amely a nyálkahártya felszínét és a mélyebb rétegeit betegíti meg. A nyálkahártya felületén elszaporodó baktériumok egyre mélyebbre hatolnak, és a síkosságért felelős mirigyeket támadva tályogot, később sipolyt okoznak. Maga a gyulladás mindig egy alapbetegség miatt jön létre, amely felülfertőződve tovább ront a helyzeten.

A nyálkahártya fertőzését általában valamilyen gomba, baktérium okozza, de a bélférgesség és a felületi sérülések is vezethetnek végbéltályoghoz és sipolyhoz. Maga a széklet erős fertőzésforrás, amely az immunrendszer gyengülése (betegség, stressz) következtében tudja kifejteni romboló hatását. 

Végbéltályog, végbélsipoly tünetei

A betegségek tünetei nagyon hasonlóak. Kezdetben a viszketés, váladékozás, a csípő, égető érzés mindkét esetben jellemző. Ezt a páciens önmaga érzékeli. Nehézkes az ülés, zavaró a váladékozás. A betekintéses vizsgálat során a nyálkahártya gyulladt, savósan, nyákosan váladékozó képet mutat. Amikor megjelenik a magas láz, a fellángoló végbéltáji fájdalom, akkor nem megy már sem a vizelés, sem a székelés. A tályog és a sipoly megnyílása esetén nagy mennyiségű genny ürül a fájdalom kíséretében. Ez azonnali orvosi segítséget igényel, mert a fertőzés akár vérmérgezéshez is vezethet, keresse a Dr. Bánfalvi Aranyér Központot!

A végbélzáró izmok között mirigyek vannak, amelyek váladékukat a végbélbe ürítik. Ha ezeknek a mirigyeknek elzáródik az ürítőcsatornája, a váladék bent marad. Kialakul egy gyulladásos üreg, a tályog. Ez a baktériumokkal teli üreg nem tud a végtelenségig tágulni, így egyszer csak felreped. Jó esetben kifelé, a bél vagy a bőr felé ürül, rossz esetben befelé a hasüreg felé, amely életveszélyes állapothoz vezet.

A cukorbetegek, az immunhiányos betegségben szenvedők, a Crohn-betegek, a homoszexuális kapcsolatban élők, az egyes szexuális betegségben szenvedők (STD), az elhanyagolt higiéniás körülmények között élők jobban ki vannak téve a végbéltályog és végbélsipoly veszélyének.

Kezelés, gyógyulás

A feszülő végbéltályogot minden esetben műteni kell. Általában a bőr felől történik a bemetszés, egészen a tályogüregig. Az üreg ürítése után az átmosás és fertőtlenítés következik, majd a draincső behelyezése, hiszen a seb még napokig ürülni fog. Ezért nem zárják be, mert napokig szükség van az átmosásra. Ilyenkor a fájdalom jóval kisebb, hiszen a feszülés azonnal megszűnik. A kezelés otthon is folytatható sós ülőfürdővel. 

Az esetek maidnem felében, leginkább elhanyagolt tályog esetén sipoly alakul ki. Erre utal, ha a tályog tisztítása után pár hétig gennyes váladékozás tapasztalható. Normál esetben azonban lassan, a test gyógyulási folyamatának sebességével, 1-2 hónap alatt elérhető a teljes gyógyulás.

A regenerálódás attól függ, milyen gyorsan ismerik fel a bajt, milyen hamar kerül jó kezekbe a páciens. Veszélyes betegségről van szó, a halogatás itt komoly következményekkel járhat!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás