A rovat kizárólagos támogatója
BBC

Kanada hivatalosan is véget vetett az idei nagy fókamészárlásnak. Egyelőre nem bizonyos, hogy a szokatlanul zajos sajtóvisszhang, vagy más okok sarkallták a vezetőket a tengeri hajtóvadászat idő előtti beszüntetésére.

Bár az állatvédő csoportok minden évben tiltakoznak a kanadai állam támogatásával megszervezett, már hagyományosnak nevezhető fókamészárlás ellen, a vártnál jóval nagyobb sajtóvisszhangot váltott ki az ügy, mint azt a zöld szervezetek remélhették. Newfoundland állam partjainál a tetemeket már két napja számláló hivatalnokok úgy találták, hogy a halászok már megközelítették az idei 350 ezres kvótát, azaz ennek legalább 80 százalékát teljesítették és leállítatták a vérengzést, de arról nem nyilatkoztak, hogy ez mennyiben volt köszönhető a zöldek megmozdulásának.az áldozat
az áldozat
Míg az állatok jogait védő oldal úgy látja, hogy az akciót különösen kegyetlen módon hajtották végre, addig az állam azzal védekezik, hogy a mészárlásra a megcsappant halállomány megóvása miatt van szükség, hozzátéve azt is, hogy a fókákat nem fenyegeti kihalás, sőt, egyre csak nő a számuk, s már eléri az 5.2 milliót az észak-atlanti partoknál. A vadászat leállítása nem általános hatályú: a 10 méternél kisebb hajók tovább folytathatják a vérengzést, egészen addig, míg el nem érik a kvóta felső határát, vagy ki nem futnak az időből, hiszen a közeledik a szezon végét jelentő, május 15.-i dátum.

A legtöbbet hangoztatott ellenérv szerint az állatokkal kegyetlenül végeznek, pedig a kanadai szabályok még azt is előírják, milyen módon öljék meg az állatokat: a lelövés tilos, helyette ajánlott a fókák agyonütése. A megfigyelők szerint a vadászat a legkevésbé sem nevezhető humánusnak. „Minden évben itt vagyok, de az idei minden korábbit felülmúl kegyetlenségben. A kormány pedig szinte nem is követi nyomon az eseményt” – nyilatkozta a AFP munkatársának Rebecca Aldworth, egy nemzetközi állatvédő szervezet képviselője. „Alig néhány méterre tőlünk még élő, felmetszett hasú bébi fókák feküdtek. A halászok beléjük akasztott vaskampókkal húzták maguk után, és egy nagy kupacba felhalmozva hagyták őket szenvedni” – számolt be a vérengzés részleteiről Aldworth.

Az évről évre ismétlődő tiltakozások gyakran komoly eredményt hoznak, így például azt, hogy lassan már 25 éve tilos a kis fókákat bundájukért lemészárolni. A hetvenes években szinte nem adtak le híradót fókamészárlásokról szóló bejátszás nélkül, és ennek következtében az Egyesült Államok betiltotta a prémjükből, vagy húsukból készült termékek behozatalát. Kanadaiak tehát már hozzászoktak az ilyenkor menetrendszerűen érkező felháborodáshoz, de az idei felzúdulás még őket is váratlanul érte. Sokan hangoztatták, hogy a halállomány csökkenésért nem a fókák tehetők felelőssé, és ilyen módon a hajtóvadászatot, mint bűnbakok szenvedik el. Az egyik amerikai székhelyű szervezet a nyilvánosságot a prominens észak-amerikai lapokban megjelentetett nagy méretű hirdetésekkel vonta be, és turista-bojkottot szorgalmazott Kanadával szemben, bár a lelkes aktivisták valószínűleg pont emiatt indultak útnak, s vették célba a fagyos kanadai partokat.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás