A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Német kutatók szerint eltűnt a repülő rovarok 76 %-a a német nemzeti parkokból. A szakértők a rovarirtó szerek elterjedésével magyarázzák a csökkenést.

A lepkék és méhek számának tömeges csökkenése Európában és Észak-Amerikában régóta közismert a kutatók előtt, de az összes repülő rovar számának csökkenését most először vizsgálták Németországban 1989 óta. A repülő rovarok ilyen óriási arányú csökkenése ilyen nagy területen még nyugtalanítóbb felfedezés. – mondta Hans Kroon, a hollandiai Radboud Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője.

A rovarok fontos beporzók, így a tápláléklánc kulcsfontosságú részei.

A madarak és a kisebb élőlények számára élelemként is szolgálnak. A kutatók a tanulmányukhoz ragacsos csapdákat használtak rovarok összegyűjtéséhez 63 német természetvédelmi területen, Észak-Rajna-Vesztfália, Rajna-Pfalz és Brandenburg tartományokban. Megmérték a tömegüket, és dokumentálták az évek során végbement változásokat. Végül megállapították, hogy 27 év alatt az átlagos csökkenés 76 százalék volt; nyáron még nagyobb: 82 százalék.

A kutatók nem állapították meg pontosan a csökkenés okait, de arra figyelmeztettek, hogy a természetvédelmi területeket mezőgazdasági térségek övezik, és a rovarirtó szer lehet az oka a rovarok pusztulásának. Mivel az egész ökoszisztéma függ a rovaroktól mint beporzóktól és élelemforrástól, ezért teljesen új fénybe kerül tömeges csökkenésük.

Kevesebb olyan dolgot kell tennünk, amelyről tudjuk, hogy negatív hatással van, ilyen a rovarirtók használata. Keményen dolgoznunk kell azért is, hogy kiterjesszük a természetvédelmi területeket és csökkentsük az olyan természetvédelmi térségek számát, amely mezőgazdasági területekkel határos. – mondta Kron.

Ökológiai Armageddontól tartanak a repülő rovarok számának drámai visszaesése miatt

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek