A rovat kizárólagos támogatója

Nemsokára végleg elhagyják a családi fészket Tóbiás és Sára fiókái. A 3 kamasz fekete gólya közül a legbátrabb július 10-én repült ki először a fészekből testvérei legnagyobb csodálatára. Azóta mindhárman kirepülnek, de még vissza-visszatérnek a fészekbe, hiszen a tojó egyre ritkábban, de még eteti őket. A Gemenc Zrt. webkamerás élő közvetítésén keresztül még néhány napig megfigyelhető a kifejlett példányokétól eltérően még sárga csőrű, fiatal fekete gólyák önállósodása.

Idén is rekordgyorsasággal (2017. 02. 26.) érkezett Magyarországra, a Gemenci erdőbe Afrikából Tóbiás, a hím fekete gólya. A Gemenc Zrt. szakemberei az észlelés után elindították a folyamatosan üzemelő webkamerákat, hogy bárki nyomon követhesse interneten ezeknek a fokozottan védett madaraknak az életét. Sára, a tojó bő egy héttel később landolt a gemenci fészekbe. Bár nem gyűrűzött madár, de a több éves megfigyelések alapján a szakemberek valószínűsítik, hogy minden évben ő Tóbiás párja.

A gólyacsalád fontosabb idei eseményei A tojások megjelenése – Az első tojás március 23-án került a fészekbe, a negyediket 5 nap múlva láthattuk meg. A gemenci fekete gólyapár egymást váltva költötték a tojásokat.


 

Kikelnek a fiókák 2017. 04. 26. Délelőtt kikelt az első fióka a fészekben, délután a második is előbújt a tojásból. A harmadik 28-án, a negyedik tesó május elsején csatlakozott a társasághoz. 

A legkisebb fióka – 2017. 05. 04. Tóbiás kiválasztotta a legkisebb fiókát, és elvitte a fészekből. Hasonló eset történt 2015-ben is. Akkor is, most is az időjárási körülmények romlása, hirtelen lehűlés előzte meg ezt a viselkedést. 

Az első kirepülés – 2017. 07. 10.  A legbátrabb kisgólya ezen a napon kirepült a fészekből. Egy közeli fa ágain egyensúlyozott egy darabig, majd visszatért a többiekhez. A szülők egyre ritkábban hoznak élelmet, a másik két fióka is szorgalmasan próbálgatja a szárnyait a fészekben.

 

Hazánkban a legtöbb fekete gólyapár a Sió csatorna torkolata és a déli országhatár közötti, Duna-menti védett erdőterületen fészkel kora tavasztól késő őszig. A gemenci populáció a világ legnagyobb egyedsűrűségű fekete gólya állománya.   A fekete gólyák fő tápláléka az apró hal, béka, rovar. Az első fiókák május elején jönnek a világra. A kirepülés akár már július közepén megkezdődhet, de zömmel augusztus 10-e körül zajlik. Ezt követően néhány hetet még a fészkelőhely közelében tartózkodnak, majd útra kelnek.  

Magyarországon jelenlegi ismereteink szerint mintegy 380-420 pár fekete gólya fészkel, közülük kb. 40 pár a Gemencben. Az itteni populáció a világ legnagyobb egyedsűrűségű fekete gólya állománya. A Gemenc Zrt. fontosnak tartja, hogy korszerű technológiát vegyen igénybe mindennapi munkája során, valamint kötelességének érzi a természetvédelmen alapuló szemléletformálást is. Az Gemenc Zrt. erdőgazdálkodási és természetvédelmi munkájában jelentős gyakorlati segítséget nyújt a webkamerával dokumentált fekete gólyapár megfigyelése.

WEBKAMERA >>>  

Live Stream Software

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás