Hirdetés

Lezárta a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi Felügyelőség a gödöllői Szent István Egyetemen azt a kutat, amely miatt gyomirtószerrel mérgezett víz jutott az oktatási intézménybe. Nem tudni, mennyi ideig ihatott mérgezett vizet az 1500 kollégista, a hat-nyolcezer hallgató, dolgozó és vendég.

Tegnap délután lezárta a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség a gödöllői Szent István Egyetem területén található D–26M jelzésű kutat, amely miatt hónapokig folyhatott mérgezett víz a gödöllői egyetem ivóvízrendszerében – tudta meg a Magyar Hírlap.

„A lezárás után megszűnt a vízkivétel és a víz felszínre hozatalának fizikai lehetősége is. A kutat a DMRV Zrt. engedély nélkül üzemeltette, és a cég abban is hibázott, hogy rákötötte az ivóvízhálózatra. Az egyetem területén található másik kút öntözésre használt forrás, így abból nem juthatott víz az ivóvízhálózatba. A kút tegnapi lezárásáról – amelyen a vízmű képviselője is megjelent – jegyzőkönyv készült” – mondta lapunknak Bera József.

A felügyelőség osztályvezetője ismertette, hogy az észlelt szennyezés miatt döntöttek a lezárás mellett. Azt azonban továbbra sem tudják, honnan származik az ivóvízben az egészségügyi határértéket jelentősen meghaladó mértékben észlelt nitrát és a növényvédő szer.
„Gyűjtjük az adatokat, s további tényfeltárást kell végezni az egyetemen, hogy pontosan körül tudjuk határolni a területet, a szennyezés forrását” – fogalmazott Bera József. Mint ahogy azt korábban lapunkban megírtuk: a határértékeket hússzorosan meghaladó, triazin típusú gyomirtószer-hatóanyagokat találtak a gödöllői campus ivóvizében tavaly.

Az ügy miatt az egyetem vezetősége úgy döntött, határozottan fel kíván lépni a DMRV Zrt.-vel szemben. „Tőlünk is segítséget kért a felsőoktatási intézmény vezetősége, mi át is adtuk a DMRV Zrt.-t terhelő iratainkat, de azon véleményünk nem változott, hogy az egyetem is hibázott. Az ő felelősségüket sem akarjuk félretenni. A vezetőség ugyanis nem értesítette idejében a hallgatókat, dolgozókat, kollégistákat a szennyezésről, miután ők már tavaly szeptember elején tudhattak a fogyasztásra alkalmatlan ivóvízről, és csak október 14-én állították le a szennyezést” – jelentette ki kérdésünkre Hartman Mátyás, a GATE Zöld Klub alapítója.

Solti László rektor a Szent István Egyetem szenátusának október 28-i ülésén tájékoztatta a megjelenteket, hogy korábban az egyetem ivóvízhálózatában nitrátot, atrazint és rezet tartalmazó víz folyt. Azt a mai napig nem tudni, hogy mennyi ideig ihatta, használhatta a mérgezett vizet a kollégiumban lakó több mint ezerötszáz diák és a campus területén naponta megforduló hat-nyolcezer hallgató, dolgozó, vendég.

Súlyos fejlődési zavarokat okoz az atrazin

Az unióban már régebben betiltott gyomirtó szer az atrazin, amit főleg a kukoricagyom-irtásra használták, s hazánk 2007-ben vonta ki a mezőgazdaságból. A szer a fejlődő szervezetekben identitászavart okoz: hím egereknél hermafroditaságot. A szer az embereknél is súlyos fejlődési zavarokat okozhat: fiú csecsemőknél hererákot, magzati ivarszerv-fejlődési rendellenességeket, nőknél emlődaganatot.

A témában ma délelőtt tart sajtótájékoztatót az egyetem.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás