Hirdetés
Forrás: vg.hu

A kormány napokon belül megtárgyalja a megújuló beruházások finanszírozását segítő, úgynevezett zöld bank létrehozását, sőt, várhatóan meghozza a bank indításáról szóló döntést is, tudta meg a Világgazdaság.

A terv már évek óta napirenden van, része volt a Fidesz választási kampányának is. Ám hosszú ideig nem tisztult le az a koncepció, amely megadta volna a speciális hitelezés szervezeti feltételeit. Nem lehetett pontosan tudni azt sem, milyen kör lenne is a haszonélvezője. Eredetileg a panellakások felújításához és az energiatakarékos fűtési rendszerek kiépítéséhez kívánt az állam olyan, kedvezményes hitelt adni, amelynél a lakóknak önerőt sem kellene felmutatniuk, később már az összes, megújuló alapú energia hasznosítás megsegítési szándékáról is lehetett hallani.

A zöld banknak – amely teljesen állami tulajdonú formációként indult volna, majd az állami részesedése 51 százalékra esett volna benne – 2011. január 1-re kellett volna felállnia, de nem történt semmi. A fordulatot az hozta, hogy mostanra körvonalazódtak a kormány által megvitatható elképzelések.

Mint a Világgazdaság az ügyhöz közeli forrásból megtudta, a zöld bank alapvetően üzleti alapon jönne létre, vagyis az állam és az üzleti szféra közötti együttműködés formájában, Az állam az állami pénzügyi ösztönzőkkel szállna be, partnerei pedig a piaci alapú finanszírozással. A hitelezés az előbb említetteknél is szélesebb körű lenne: kiterjedne a mezőgazdaságra, a vízgazdálkodásra, a környezetvédelemre, az energiahatékonyságra és az alternatív energetika területére, a bank továbbá részt venne az uniós és egyéb fejlesztési források szétosztásában. Vállalati, lakossági és közületi ügyfelei is lehetnének.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK >>>
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás