A rovat kizárólagos támogatója

Magyarországon védett és a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján szereplő fajokat is veszélyeztetett az a területrendezés, amely a Ballagi-tó sor mellett lévő bombatölcséreket érinti Szegeden – állítja dr. Vilmos Péter, biológus. A szakember levelet írt, hogy az önkormányzat állítsa le a természetkárosítást, illetve állítsák helyre a korábbi állapotot a területen. Vajon mit lép a május 5-i szegedi közgyűlés?

Hüvös László városi tanácsnoknak írt szakmai érvekkel is alátámasztott levelet dr. Vilmos Péter, szegedi biológus, aki félti a lakhelyéhez közel Ballagi-tó sor mellett található természeti területet.

Szerinte azzal, hogy az önkormányzat megkezdte a második világháborús bombatölcsérek feltöltését, maradandó károsodást okoznak a 70 évig érintetlenül hagyott területen. Merthogy a bombatölcsérekben összefüggő felületű állandó víz maradt, és a Tisza közelsége miatt is folyamatosan gazdagodik a terület növény- és állatvilága. Pontosabban gazdagodott, mert dr. Vilmos Péter szerint a város kétmillió forintból rekultivációt indított el a vasút és a Ballagi-tó sor közötti területen, amely a felsorolt állatok élőhelyét teszi tönkre. A szakember becslése szerint már eddig is bőven egymillió forint fölött van az anyagi kár, amely leginkább barna ásóbékák, kecskebékák, vöröshasú unkák, tarajos gőték, vízisiklók, mocsári teknősök, mókusok és nádirigók veszélyeztetésében és – adott esetben – elpusztításában is megtestesült.

Nyilván nem a forintális érték a lényeg, de érdemes megjegyezni, hogy a békák egyedenként 10 ezer forintot, a vízisikló, mókus és nádirigó 25-25 ezer forintot, a mocsári teknős és a tarajos gőte pedig 50-50 ezer forintot érnek. Eszmei értékük persze gyakorlatilag felbecsülhetetlen. Igaz, a Vörös Lista szerint az európai mókus, a nádirigó, a vöröshasú unka és a vízisikló nem fenyegetett, a mocsári teknős és a tarajos gőte mérsékelten fenyegetett, viszont a barna ásóbéka, amely tavaly az év kétéltűje volt, már sebezhető kategóriában van.

“Az eddig okozott kár becslésem szerint már eddig is bőven több, mint 1 millió Forint. Sajnos a helyzetet tovább súlyosbítja, hogy az élőhely elpusztítását a költési, szaporodási időszakban kezdték, így a lerakott peték jelentős része, illetve például a nádirigók fészke már biztosan áldozatul esett az eddigi munkálatoknak. A kárt azonban nyilvánvalóan nem csak pénzben lehet kifejezni, hiszen a gazdag vízi növényzet, rovarvilág és a rendszeresen itt táplálkozó gólyák, szürkegémek, vadkacsák, denevérek, őzek is károsodnak a terület elpusztításával, nem is beszélve arról, hogy a ma egyre ritkábbá váló vizes élőhely elpusztítása Szeged városának is nyilvánvaló veszteség” – írja a dr. Vilmos Péter.

A levél nyomán Hüvös László városi tanácsnok “Nem kellene sokkal jobban figyelni természeti értékeinkre?” címmel interpellációt fogalmazott meg Szentistványi Istvánnak, a Városkép- és Környezetvédelmi Bizottság elnökének és állásfoglalást, illetve tájékoztatást kér a május 5-i szegedi közgyűlésen, így az ügynek biztosan lesz folytatása.

Az ügy előzménye:  Park készül az alsóvárosi bombatölcsérek helyén

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás